Grondwettelijk Hof opent plasmadonatie door homo’s en bi’s, maar behoudt 12 maanden-sperperiode voor bloeddonatie

Het Grondwettelijk Hof heeft een wijziging van de Wet van 5 juli betreffende bloed en bloedderivaten van menselijke oorsprong nietig verklaard. 

Het betrokken artikel sloot donatie uit van plasma van mannen die seks hebben met mannen (MSM) gedurende een periode van twaalf maanden, en van de donorkandidaat wiens mannelijke partner seksueel contact had met een andere man gedurende eveneens 12 maanden.

De Kamer van Volksvertegenwoordigers keurde op 20 juli 2017 een wet goed met verschillende bepalingen op vlak van volksgezondheid, waaronder een hoofdstuk over bloeddonatie.

12 maanden

Met die nieuwe tekst konden mannelijke homoseksuelen, die het sinds 1985 verboden is bloed te geven, dit wel doen op voorwaarde dat ze zich twaalf maanden lang onthouden van geslachtsgemeenschap.

Voor Arc-en-Ciel Wallonie en Maison Arc-en-Ciel de Liège garandeerde de wet een “minimale dienstverlening, zonder doorbraak voor de rechten van homoseksuelen”. Daarom trokken ze in februari 2018 naar het Grondwettelijk Hof.

Gelijk voor de wet

Nog afgezien van de niet-naleving van de artikelen 10 (gelijkheid van allen voor de wet) en 11 (niet-discriminatie) van de Grondwet, argumenteerden de LGBT-organisaties dat het verschil in behandeling tussen mannen die seksueel contact hebben gehad met een andere man en de rest van de bevolking “zonder rechtvaardiging is”.

Het Grondwettelijk Hof heeft donderdag beslist artikel 8 van de wet van augustus 2017 nietig te verklaren. Het Hof behoudt echter de gevolgen van de geannuleerde bepaling tot de inwerkingtreding van een wet die plasmadonatie toestaat voor de twee bovengenoemde categorieën kandidaatdonoren.

12 maanden (2)

Het Hof heeft de bepaling die een sperperiode van twaalf maanden oplegt waarbij kandidaat-bloeddonoren geen homoseks mogen hebben, behouden.

Het Grondwettelijk Hof stelt wel dat de wetgever nauwgezet medische evoluties moet opvolgen om deze sperperiode in te korten of af te schaffen. De wet voorziet een tweejaarlijkse herziening.

En nu?

Arc-en-Ciel en MAC de Liège vinden deze 12 maanden niet geoorloofd en een discriminatie. In het Verenigd Koninkrijk is drie maanden voldoende. Frankrijk volgt in 2020. “Er zijn voldoende wetenschappelijke gegevens opdat België deze voorbeelden volgt”, stelt Arc-en-Ciel.

Beeld: RDeLaRosa0, Pixabay
Bron: Belga, Arc-en-Ciel Wallonie

2 gedachten over “Grondwettelijk Hof opent plasmadonatie door homo’s en bi’s, maar behoudt 12 maanden-sperperiode voor bloeddonatie

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: