België overtuigt VN-Mensenrechtenraad resolutie te stemmen tegen de doodstraf voor homoseks

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève heeft onder impuls van België een resolutie aangenomen die de doodstraf veroordeeld. Onder meer de doodstraf voor homoseks wordt genoemd. 

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is tevreden.

Dit initiatief, dat samen met Benin, Costa Rica, Frankrijk, Mexico, Mongolië, Moldavië en Zwitserland werd genomen, kreeg de steun van een zestigtal landen uit vijf continenten.

Onomkeerbaar

De resolutie is toegespitst op de onomkeerbaarheid van de afschaffing van de doodstraf en op de onmogelijkheid voor landen die de doodstraf nog toepassen om deze straf op te leggen voor misdrijven die niet behoren tot de ‘meest ernstige misdrijven’, zoals bijvoorbeeld drugsdelicten. 

Doodstraf voor vormen van gedrag

De tekst benadrukt eveneens dat de doodstraf nooit kan worden opgelegd als sanctie voor bepaalde vormen van gedrag zoals afvalligheid, godslastering, overspel en seksuele relaties tussen personen van hetzelfde geslacht.

“Dit initiatief toont aan dat België zicht blijft inzetten voor de bescherming en bevordering van de mensenrechten. Net daarom is ons land kandidaat voor een zetel in de Mensenrechtenraad voor de periode 2023-2025”, klinkt het bij de FOD Buitenlandse Zaken.

Strafbaarheid van homoseks

Een zeventigtal landen bestraffen homoseks. Afghanistan, Brunei, Iran, Jemen, Mauritanië, Nigeria, Pakistan, Qatar, Saoedi-Arabië, Somalië, Soedan en de Verenigde Arabische Emiraten voorzien de doodstraf als maximumstraf voor homoseks.

Beeld: Timothy Junes
Bron: FOD Buitenlandse Zaken, Wikipedia

Een gedachte over “België overtuigt VN-Mensenrechtenraad resolutie te stemmen tegen de doodstraf voor homoseks

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: