Vlexit uit Unia: gelijkekansencentrum blijft bevoegd voor thema’s haatmisdsrijven en haatspraak in Vlaanderen

Unia begrijpt niet dat de Vlaamse Regering uit het interfederaal gelijkekansencentrum stapt. Unia stelt de meerwaarde van de oprichting van een nieuwe instelling in vraag.

“De Vlaamse instelling zou immers werken met dezelfde uitgangspunten als Unia. Bovendien wordt het voor de Vlaming nodeloos complex om discriminatie en racisme aan te kaarten”, aldus Unia in een persbericht.

“Hoewel de beslissing al langer in de lucht hing, kunnen we voorlopig nog niet veel commentaar kwijt omdat de geschreven tekst van het regeerakkoord nog niet beschikbaar is.”

“We begrijpen de beslissing niet om zonder inhoudelijke evaluatie de samenwerking op te heffen. Een extra instelling alleen voor Vlaamse bevoegdheden roept vandaag meer vragen dan antwoorden op. Hoe geraakt de burger wegwijs in dit kluwen? Welke bevoegdheden zouden naar Vlaanderen gaan? Wat met de expertise?”

Een doolhof voor mensenrechten 

Als er een Vlaamse instelling komt, wordt het voor de burgers nog meer een doolhof, stelt Unia. 

“Unia blijft sowieso bevoegd voor strafrechtelijke kwesties. De Vlaamse instelling krijgt dan alleen Vlaamse bevoegdheden. Voor discriminatie vanwege gender moeten mensen aankloppen bij het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen of bij de Genderkamer van de Vlaamse Ombudsdienst. Mensen weten nu maar amper wie hen kan helpen, laat staan dat er dan een extra instelling bij komt.”

“Afwachten wat regeerakkoord exact zegt, en nu kan terugtrekking uit Unia niet op 1-2-3”, zegt de Nederlandstalige directrice van Unia Els Keytsman op Twitter. “En we blijven daarna ook in Vlaanderen actief voor federale dingen, bijvoorbeeld hate speech en hate crime. Ondertussen zullen we de Vlaming verder blijven helpen en ondersteunen.”

Keytsman noemt de ‘Vlexit’ “ideologisch en symbolisch”. “We weten hoe het Vlaams Blok (sic) over ons denkt. We zijn nu eenmaal een instelling die strijdt tegen racisme en discriminatie. En we weten dat de N-VA liever Vlaamse instellingen heeft dan interfederale instellingen.” 

Middelen

Als de Vlaamse regering inderdaad niet verdergaat met Unia, verliest het mensenrechteninstituut 10% van de middelen. “We willen hoe dan ook voorkomen dat de expertise die we opbouwden de afgelopen 25 jaar overboord wordt gegooid. Daar zou dan alleen de burger de dupe van zijn.”

Beeld: Unia

Een gedachte over “Vlexit uit Unia: gelijkekansencentrum blijft bevoegd voor thema’s haatmisdsrijven en haatspraak in Vlaanderen

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: