Vlexit uit Unia: Casa Rosa: “Jambon I laat zich kennen als marionet van extreemrechts”

Casa Rosa reageert teleurgesteld op de ‘Vlexit’, Vlaanderen die uit Unia stapt. De koepel betreurt de “politisering van mensenrechten”.

“Op dit moment zijn er voor Vlaanderen drie instellingen bevoegd voor discriminatie en mensenrechtenschendingen. Unia is de bekendste. Die behandelt 17 van de 19 wettelijk bepaalde discriminatiegronden, waaronder handicap, geloof, seksuele geaardheid en leeftijd.”, legt Casa Rosa uit. 

Unia is bevoegd voor het hele Belgische grondgebied. 

  • Voor discriminatie op basis van gender zijn er twee instellingen; 
  • Voor genderdiscriminatie in federale materies kunnen mensen terecht bij het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen
  • Voor genderdiscriminatie binnen enkele specifieke Vlaamse bevoegdheden is er de Genderkamer binnen de Vlaamse Ombudsdienst

Bijvoorbeeld: als een vrouw ontslagen wordt wegens zwangerschap is het Instituut bevoegd omdat arbeidsrecht een federale bevoegdheid is. Als echter een werknemer van een stedelijk zwembad een seksistische opmerking maakt, is de Vlaamse Genderkamer aan zet. 

“Het valt dan ook niet te verwonderen dat een aanzienlijk deel van de werklast van deze instellingen uit doorverwijzingen en bevoegdheidsconflicten bestaat”, stelt de koepel van LGBT-verenigingen in Oost-Vlaanderen.

Nieuwe Vlaamse instelling

De regering-Jambon I wil daar nog een instelling aan toevoegen. “Voor slachtoffers zal dat de procedures moeilijker maken. Het zal de belastingbetaler meer kosten, en de hulpverlening zal er niet beter op worden.” 

“We kunnen enkel besluiten dat deze beslissing een ideologische en politieke grond heeft. Deze regering had de kans een warm Vlaanderen met een ambitieus gelijkekansenbeleid op de kaart te zetten, maar nog voor ze begint laat Jambon I zich kennen als marionet van extreemrechts.” 

“Casa Rosa betreurt deze politisering van het mensenrechtenbeleid. Het uitgangspunt voor elke beslissing hieromtrent zou de zorg om de slachtoffers van discriminatie moeten zijn, en niet de volgende stembusslag. Wij blijven ons inzetten voor alle Vlaamse holebi’s, queer- en transpersonen, en hopen ondanks deze beslissing een constructieve partner te blijven vinden in de Vlaamse Regering.”

Beeld: Timothy Junes
Bron: Casa Rosa

Een gedachte over “Vlexit uit Unia: Casa Rosa: “Jambon I laat zich kennen als marionet van extreemrechts”

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: