Antwerp Brilliant Games 2019: sport en spel zonder grenzen

Begin november verzamelen sporters uit de hele wereld in Antwerpen. Dan organiseert de Antwerpse sportvereniging voor holebi’s en sympathisanten Active Company de Antwerp Brilliant Games. Een internationaal multisport-toernooi. 

“We verwachten meer dan 800 atleten – gay, bi, hetero, … – uit heel Europa en nog eens zoveel bezoekers en toeschouwers. Op het programma staan badminton, squash, tennis, volleybal, zwemmen en – voor de eerste keer – ook rugby”, aldus AC in een persbericht.

Naast de competitiesporten is dit jaar ook ruimte gemaakt voor een aantal recreatieve sporten zoals een Art & Nature Walk, Bycicle Tour, 5 en 10 km-loopwedstrijden en yoga-sessies. De deelname wordt bewust laagdrempelig gehouden.

Deze evenementen worden mede ondersteund vanuit Sport Vlaanderen en vergroten het inclusieve karakter van het evenement. 

Meer dan sport

Naast de sporttornooien is er ook een sociaal luik. Traditiegetrouw omvat dit een party en een brunch. Maar bij deze editie staan ook verschillende diners, een city-tour en verwelkomingsevenementen op het menu. Ze vinden plaats doorheen de stad, van de Grote Markt tot het eilandje. 

“Antwerpen bereidt zich voor op vier dagen vol sport, cultuur en fun!”

Drempels verlagen

Met de Antwerp Brilliant Games wil Active Company drempels verlagen en de beeldvorming over holebi’s en sport positief bijstellen. 

Experience sports without boundaries” is de missie achter ons verhaal. 

“In de eerste plaats richten we ons naar de LGBT-community, maar sporters of supporters  buiten de LGBT willen we absoluut aanmoedigen om deel te nemen. No boundaries! De aanstekelijke ambiance zet veel hetero’s aan om terug te komen. Verschillende activiteiten worden trouwens hand in hand met andere clubs georganiseerd.” 

Via outreach willen we ook holebi’s betrekken uit landen die het minder goed hebben dan holebi’s in België. Om het met de boodschap van de recente Antwerp Pride-parade te zeggen: ‘In de sport mag je zijn wie je bent!’.”  

Out for the Win

Deze editie gaan we nog een stap verder. Een deel van de opbrengsten van de recreatieve sporten en het tornooi t-shirt, gaan naar Out for the Win, een vzw die zich heel actief inzet voor de aanvaarding van homo’s, lesbiennes, transgenders, queer en interseksuelen binnen de sportwereld.

Active Company?

De Antwerp Brilliant Games in deze vorm zijn toe aan de tweede editie, maar de traditie van gay sport evenementen Antwerpen rijkt veel verder, 20 jaar ondertussen. 

Voorgangers waren World Outgames (2013), Antwerp Games (2009), EuroGames (2007) en het Halloweentornooi (2005) om er een paar te noemen. 

“Nu ligt de naam definitief vast voor de volgende edities. De naam Antwerp Brilliant Games verwijst naar ons BrilliANT Games tennistornooi van 2015 en met een kwinkslag naar de Diamond Games, en andere mooie facetten van onze A-typische stad. De Gay and Lesbian Tennis Association bekroonde deze editie met de prijs Beste Grote Tornooi van 2015.”

“Wij zijn trots dat wij de steun krijgen van de stad Antwerpen en van Sport Vlaanderen.”

“Active Company wil de stad en alle partners, sponsors, vrijwilligers bedanken om dit feest van sport en diversiteit mogelijk te maken. We nodigen iedereen uit om mee te feesten.”

Beeld: Active Company
Bron: Active Company

%d bloggers liken dit: