Wel Jong Niet Hetero bouwt kast om uit te komen in Gentse binnenstad tijdens Coming-outdag

Op vrijdag 11 oktober is het internationale Coming Out Day of Coming-outdag. Op deze dag wordt extra aandacht besteed aan het openlijk uiten van je geaardheid of genderbeleving. De jongeren van Wel Jong Niet Hetero (WJNH) nemen de Stadshal in Gent over en lokken voorbijgangers in en door kasten op zoektocht naar hun seksuele- en genderidentiteit.

Wel Jong Niet Hetero bestaat dit jaar 25 jaar en dat wordt gevierd met de  #BeYourOwnRoleModel-campagne. In dit feestjaar brengt WJNH de boodschap dat iedereen een rolmodel kan zijn en ieders seksuele- en genderidentiteit van belang is. 

“Anno 2019 worstelen vele jongeren nog steeds met hun coming-out”, stelt WJNH. “Openlijk ervoor uitkomen dat je een andere geaardheid hebt dan hetero, of je niet goed voelt bij het lichaam waarin je geboren bent is nochtans meer bespreekbaar dan ooit. Toch ondergaan jongeren een langdurig proces voorafgaand het te bespreken met hun ouders of vrienden.” 

Parcours van kasten

Tijdens Coming-outdag zullen de jongeren van WJNH voorbijgangers op de Gentse Poeljemarkt door een parcours van kasten leiden. Hier kunnen zij zich inleven in het proces dat jongeren doorlopen alvorens hun eerste coming out te doen. 

Tijdens deze ‘kastbeleving’ maken de voorbijgangers kennis met verschillende genderidentiteiten en seksuele oriëntaties, worden ze geconfronteerd met de vooroordelen en stereotypen om uiteindelijk te komen tot een feestelijke zelfacceptatie. 

Aan het einde van het parcours kunnen voorbijgangers kiezen om een coming out te doen door letterlijk uit de kast te komen.

Door meer inzicht te geven in het proces dat jongeren doorlopen, hoopt de organisatie voorbijgangers bewust te maken van de drempels in de samenleving die in stand houden dat ‘jezelf zijn’ niet voor iedereen vanzelfsprekend is. 

Iedereen verdient het om fier te zijn op wie die is. 

Beeld: Wel Jong Niet Hetero
Bron: Wel Jong Niet Hetero

%d bloggers liken dit: