Historicus Jonas Roelens ziet parallellen tussen homovervolgingen in late middeleeuwen en homofobie nu

De geschiedenis herhaalt zich. Prof. dr. Jonas Roelens ziet parallellen tussen de homovervolgingen in laatmiddeleeuws België (avant la lettre) en homofobie nu.

Roelens won met zijn doctoraat ‘Burgers & Sodomieten. Perceptie en vervolging van Sodomie in de Zuidelijke Nederlanden (1400-1700)‘ de Vlaamse PhD Cup. Hij focuste zondag op Brugge in het graafschap Vlaanderen

Samen met Wannes Dupont en Elwin Hofman schreef hij ook het boek ‘Verzwegen verlangen. Een geschiedenis van homoseksualiteit in België‘.

Zondebok

“Aan het einde van de 15de eeuw is Brugge niet meer de economische metropool die het in de eeuwen daarvoor was”, zegt Roelens in De Morgen. “Het valt op dat in tijden waarin het economisch tegengaat er steeds naar een zondebok gezocht wordt.”

“Vandaag zie je dat nog steeds. Als een samenleving het moeilijk heeft, dan wordt er altijd een zondebok aangeduid. Vladimir Poetin wil in Rusland krachtdadig leiderschap tonen door erg strenge wetten uit te vaardigen, die gericht zijn op homoseksuelen.”

Iets wat Europees Commissaris voor Gendergelijkheid Věra Jourová uit Tsjechië ook erkent. “Haat tegenover  LGBT’s wordt uit Rusland naar Europa geëxporteerd”, hoorde analyst Rémy Bonny de eurocommissaris zeggen.

Bij ons 

Ook in België is er homofobie en homofoob geweld. “As je kijkt naar wie de daders zijn van dat homofoob geweld, dan zijn dat niet bepaald de winnaars van onze geglobaliseerde samenleving”, zegt Roelens hierover. “Vaak zijn het mensen die zelf aan de rand leven. Het is net diezelfde structuur die het geweld in de hand werkt.”

Beeld: Wikipedia
Bron: De Morgen, eigen berichtgeving

3 gedachten over “Historicus Jonas Roelens ziet parallellen tussen homovervolgingen in late middeleeuwen en homofobie nu

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: