Holebifilmfestival 2019 in heel Vlaanderen van 8 tot 29 november

De 19de editie van het Holebifilmfestival vindt dit jaar plaats van 8 tot 29 november. Dankzij de steun van de Vlaamse Overheid en het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) kent het festival een doorstart in alle Vlaamse provincies met voorstellingen op 25 verschillende locaties in heel Vlaanderen met ankerpunt in Leuven.

Wat ooit begon als een klein festival voor holebi’s in Leuven is de dag van vandaag gegroeid tot een volwaardig filmfestival over heel Vlaanderen met voorstellingen in maar liefst 25 verschillende gemeenten en steden. Gedurende drie weken staan in totaal 34 langspeelfilms, 26 kortfilms, twee documentaires, 3 evenementen en 2 toneelproducties en een kooroptreden op het programma.

Zoals de naam al doet vermoeden is het Holebifilmfestival een event voor de LGBT+-community, maar uiteraard is iedereen van harte welkom op het festival. 

Minder over coming-out

Net zoals vorige jaar worden belangrijke maatschappelijke thema’s aangesneden zoals migratie, geweld, dood en ouder worden. 

“Traditionele thema’s zoals coming-out verdwijnen meer en meer naar de achtergrond”n zegt woordvoerder Freddy Verkammen.

“Het Holebifilmfestival ijvert voor meer aanvaarding en integratie van holebi’s en transgenders in onze samenleving, en drukt zijn vreugde uit over de groeiende belangstelling voor LGBT+-films in de Vlaamse cultuurwereld. Het is de hoogste tijd om de brug tussen de LGBT+-gemeenschap en de heterowereld te verstevigen.”

“Positieve beeldvorming en bestrijding van uitsluiting zijn speerpunten voor de stad. Met verschillende acties willen we duidelijk maken dat iedereen in Leuven welkom is en dat er hier geen plaats is voor holebi- en transfobie. Die boodschap willen we trouwens niet alleen in Leuven, maar ook wereldwijd uitdragen. We zijn ervan overtuigd dat we dit sámen – filmfestival, verschillende organisaties en de Leuvenaar – moeten doen. De rol van het Holebifilmfestival is hierbij heel belangrijk. Daarom trekken we als stadsbestuur ook dit jaar vol overtuiging de kaart van het Holebifilmfestival”, zegt schepen van Gelijke Kansen Lies Corneillie (Groen).

Rijk jaar voor lesbische films

2019 is een rijkelijk jaar voor de queer cinema in het algemeen en de lesbische film in het bijzonder. “Belangrijke maatschappelijke thema’s die dit jaar worden aangesneden zijn migratie omwille van LGBT+, geweld, coming-out, de plaats van transgenders, dood en ouder worden. Het festival brengt een waaier aan deze thema’s, waarin men zich kan herkennen en waar ook de vrolijke noot niet ontbreekt.”

“Een mooie mix aan populaire films en minder bekende titels wisselen elkaar af tijdens het festival.” Het volledig programma is te vinden op http://www.holebifilmfestival.be.

Kortfilmwedstrijd 

Het Holebifilmfestival start traditioneel met de openingsavond op vrijdag 8 november 2019 om 19.30 uur in het Wagehuys in Leuven en gaat van start met de kortfilmwedstrijd Holebikort, die zijn tiende verjaardag viert, met een recordaantal inzendingen. 

Holebikort wil met zijn kleine bijdragen regisseurs uit de hele wereld een forse stem geven om LGBT+-thema’s zichtbaar en bespreekbaar te maken. Het aanwezige publiek kiest de winnaar. Deze avond wordt feestelijk afgesloten met een receptie. 

Schoolvoorstellingen

Op 6 november wordt in Kinepolis een schoolvoorstelling georganiseerd voor de derde graad van het secundair onderwijs. Studenten van het hoger onderwijs krijgen de film ‘And Then We Danced’ in primeur.

Beeld: Holebifilmfestival
Bron: Holebifilmfestival

Een gedachte over “Holebifilmfestival 2019 in heel Vlaanderen van 8 tot 29 november

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: