Dochter van lesbisch koppel drie keer staatloos door lacunes in de wetten

De dochter van Kashka Sankowska uit Polen en Sinéad Deevy uit Ierland heeft geen nationaliteit. Ze valt tussen de plooien van de wet in Ierland, in Polen en in Spanje.

Het koppel leefde in Ierland maar verhuisde naar Polen omdat in-vitrofertilisatie (ivf) te duur bleek in Ierland. Daar probeerde Sankowska zwanger te worden, maar het koppel verhuisde naar Spanje omdat Spanje een meer open geest heeft dan Polen.

De Poolse raakte zwanger in 2017. Het koppel trouwde in 2018 en de dochter werd geboren kort na het huwelijk. De vrouwen wilde de Ierse nationaliteit aanvragen voor hun dochter Sofia maar omdat Deevy niet de biologische moeder is, kon dat volgens de wet niet.

Uit geldgebrek verhuisde het koppel naar Polen. Maar Polen wil het kind de Poolse nationaliteit niet geven omdat het geen holebigezinnen en geen kinderen van holebikoppels erkent.

Optie 3 bleek Spanje, waar Sofia is geboren. Maar die procedure kan vier jaar duren. Intussen heeft Sofia nationaliteit en dus geen paspoort om te reizen. 

Een (snelle) oplossing is er niet voor Sofia.

Beeld: Wikipedia
Bron: The Irish Times

%d bloggers liken dit: