Minister van Werk en Gelijke Kansen Nathalie Muylle hoopt op efficiënt LGBTI-actieplan

De nieuwe minister van Werk en Gelijke Kansen Nathalie Muylle (CD&V) hoopt dat de volgende federale regering werk maak van een Interfederaal actieplan tegen holebifobie en transfobie

Muylle heeft haar administratie de opdracht gegeven te beginnen met het opstellen ervan, maar als minister in een regering van lopende zaken kan ze niet een nieuw plan doorduwen.

Charter

Zo wordt er gewerkt aan een charter die bedrijven en andere actoren op de arbeidsmark werk te maken van een LGBTI-inclusief beleid. 

De werkvloer is een plek waar mensen veel tijd doorbrengen en het werk moet dus een veilige omgeving zijn.

Intersekse

Muylle wil ook de situatie van intersekse personen verbeteren. “Er moet dringend een regeling komen voor de medische ingrepen op minderjarige intersekse personen”, zegt de minister op ZIZO

“Er is ook nog veel onwetendheid over deze materie. De nood naar informatie is groot. Daarom komt er binnenkort een informatiebrochure voor ouders van intersekse kinderen. Die brochure moet het onderwerp meer bespreekbaar maken, uit de taboesfeer halen.”

Intersectionaliteit

De minister wil ook intersectionaliteit ingeschreven wordt in antidiscrilinatiewetgeving. 

Intersectionaliteit of kruispuntdenken linkt verschillenden gronden van discriminaties met elkaar. Bijvoorbeeld én lesbisch én een migratieachtergrond. 

Grondwet

Het Grondwettelijk Hof wraakte een deel van de Transgenderwet uit 2018. Het Hof wil niet dat een wijziging in geslachtsaanduiding onherroepelijk is.

Minister Muylle laat het arrest analyseren vooraleer wijzigingen aan het parlement voor te stellen. “We moeten waakzaam zijn dat een nieuwe wijze van geslachtsregistratie niet belet dat er geen studies en metingen meer kunnen gedaan worden naar de – nog steeds ongelijke – positie man en vrouw.”, zegt Muylle. 

Out dochter

De dochter van de minister kwam in 2012 uit de kast. “Als moeder dacht ik toen dat mijn dochter met een bepaalde ‘rugzak’ door het leven ging moeten gaan die haar het leven moeilijker zou maken. Ik voelde dat ik als moeder tekortgeschoten was. Wat achteraf bekeken helemaal niet zo was natuurlijk.”

2012 was een andere tijd, zegt Muylle. “Ouders gingen in een gesprek niet snel vertellen dat hun zoon of dochter holebi was. Dat is de voorbije jaren gelukkig fel verbeterd. Nu hoor ik wel geregeld in gesprekken ‘onze zoon en zijn vriend’.” 

Beeld: Nathalie Muylle, Twitter
Bron: ZIZO

%d bloggers liken dit: