RSC Anderlecht krijgt boete van 2.000 euro voor homofobe spreekkoren tegen Club Brugge

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) heeft RSC Anderlecht een boete van 2.000 euro gegeven, waarvan de helft voorwaardelijk. Tijdens een wedstrijd tegen Club Brugge op 4 april was de spreekkoor “Alle boeren zijn homo” te horen. 

In eerste aanleg vorderde het Bondsparket een boete van 4.000 euro, maar de Geschillencommissie hield het op een boete van 1.000 euro. 

Dat vonnis stelde dat “alle boeren zijn homo” niet als een kwetsend spreekkoor werd beschouwd. “De hoer van FCB” en “enculé, fils de pute” waren dat wel.

Het arrest van het BAS zegt nu iets anders: “De betrokken supporters gebruiken de aanduiding ‘homo’ bewust om de tegenstander of haar supporters te kleineren. Het spreekkoor kan niet als neutraal beschouwd worden, maar als stigmatiserend voor de holebigemeenschap en wordt bewust als scheldwoord gebruikt. Die praktijk is in de huidige tijdsgeest te betreuren.”

De boete is nu dus 2.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. Het BAS houdt rekening met “alle initiatieven dewelke RSC Anderlecht neemt om racisme en discriminatie uit haar stadion te weren”.

Beeld: Timothy Junes
Bron: Het Nieuwsblad

%d bloggers liken dit: