Senator Stephanie D’Hose: “Pseudowetenschappelijke app die een genetische test voor seksuele geaardheid aanbiedt is vorm van consumentenbedrog”

Sinds kort biedt het Brusselse bedrijf GenePlaza een test aan die pretendeert de seksuele geaardheid te kunnen bepalen op basis van een genetische test. “Dit commerciële initiatief misbruikt een recente wetenschappelijke studie om snel geld te verdienen”, zegt Vlaams Parlementslid en senator Stephanie D’Hose (Open Vld). 

“Niet alleen is dit initiatief stuitend maar het betreft tevens een vorm consumentenbedrog. Een consument die ingaat op het aanbod koopt immers gebakken lucht.”

Senator D’Hose vraagt dan ook aan de minister voor Werk, Economie, Consumentenzaken en Gelijke Kansen Nathalie Muylle (CD&V) om deze app te laten onderzoeken door de economische inspectie wegens consumentenbedrog. 

Bestaand onderzoek

De app speelt in op de recente onderzoeksresultaten van een wetenschappelijke studie die zich baseert de erfelijkheid van seksuele geaardheid die eind augustus in het wetenschappelijk tijdschrift Science verscheen en van de hand is van professor Andrea Ganna van de Harvard Medical School in Boston. Uit de studie bleek dat vijf genvarianten vaker voorkwamen bij diegenen die minstens één keer seks hadden gehad met mensen van hetzelfde geslacht.

Eén van de belangrijkste besluiten is net dat deze studie het einde inluidt van het simplistische idee dat er zoiets als één homogen bestaat. Homoseksualiteit is veel complexer dan het idee dat er één gen bestaat dat alles bepaalt. Genetische factoren spelen een rol, maar omvatten slechts een deel van het verhaal. 

De onderzoekers zelf stellen expliciet dat de onderzoeksresultaten en het genetische effect dat zij vonden in de algemene populatie zichtbaar is, maar dat deze niet voorspellend werkt op individueel niveau. Dat is echter wat de app. pretendeert te kunnen doen.

De desbetreffende wetenschappers stuurden ondertussen een brief naar het bedrijf met het verzoek de misleidende informatie te verwijderen en het liefst nog de hele app te wissen en ze hebben hiertoe eveneens een petitie opgestart. 

Fraude

Deze app neigt aldus naar fraude, aldus senator Stephanie D’Hose: “Deze app is manifest onwetenschappelijk en verkoopt lucht. Het is regelrecht consumentenbedrog en het moet ook als dusdanig behandeld worden door de desbetreffende inspectiediensten.”

Senator D’Hose heeft alvast een parlementaire vraag ingediend voor de minister van Werk, Economie en Consumentenzaken waarin zij ervoor pleit om deze app te laten onderzoeken door de economische inspectie. 

Deze app verontrust terecht de LGBTQ+ gemeenschap besluit D’Hose: “De app promoveert immers een controversiële en niet wetenschappelijk onderbouwde stelling en dit louter om er snel geld aan te verdienen. We moeten hier dan ook kordaat tegen optreden via de bestaande wetgeving ter bescherming van de consument.”

Beeld: Stephanie D’Hose, Open Vld
Bron: persbericht Stephanie D’Hose

%d bloggers liken dit: