Pro League voetbal en Mister Gay Belgium lanceren handleiding tegen homofobe en anders kwetsbare spreekkoren

Op 13 november organiseert de Pro League een seminarie ‘Discriminerende en kwetsende spreekkoren en uitlatingen‘. De Pro League grijpt deze gelegenheid aan om haar inspanningen tegen discriminatie in het voetbal uit de doeken doen. De nieuw ontwikkelde handleiding ‘Discriminerende en kwetsende spreekkoren en uitlatingen’ zal worden voorgesteld.

Juichen bij een doelpunt, vloeken bij een verkeerde pass, de ploeg aanmoedigen tot het laatste fluitsignaal. Voetbal is een feest en supporteren met passie een noodzaak. Daarin hebben kwetsende en discriminerende uitlatingen tegenover de tegenstander evenwel geen plaats.

Inclusief

De Pro League wil de positieve, inclusieve waarden van het Belgische voetbal uitdragen. Daarom stelde ze de afgelopen seizoenen een actieplan op tegen discriminerende en kwetsende spreekkoren op en rond de Belgische voetbalvelden.

De Pro League deed dit niet alleen, maar in samenwerking met de clubs, de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), de overheid en experten-organisaties. 

Deze samenwerking wierp de afgelopen jaren al zijn vruchten af. Dankzij verschillende infosessies en vormingen bij sleutelfiguren uit de wedstrijdorganisatie, kon het bewustzijn voor kwetsende uitlatingen worden verhoogd. Het bondsreglement is ook aangepast, zodat onaanvaardbare spreekkoren nu de facto worden vervolgd.

Om de clubs verdere handvaten te bieden in hun aanpak tegen kwetsende spreekkoren ontwikkelde de Pro League een handleiding. Deze handleiding moet de clubs bijstaan in hun gedeelde strijd tegen discriminatie.

Mister Gay Belgium

Deze handleiding zal op vrijdag 13 november worden voorgesteld tijdens een seminarie waar verschillende sprekers hun inzichten en ervaringen delen, waaronder filosoof prof. dr. Ignaas Devisch (UGent), sportspecialist prof. dr. Filip Boen (KU Leuven), Margot Chave van de Ligue de Football Professionnel en Mister Gay Belgium 2019 Matthias De Roover.

Een panelgesprek tussen Olivier Labarre (directeur Voetbalcel), voetballers, supporters en Pierre François (ceo Pro League) zal tenslotte ingaan op de ervaringen en uitdagingen rond het thema voor de verschillende actoren in en rond het voetbal.

Pro League?

De Pro League, voorheen bekend als de Liga Beroepsvoetbal of Profliga is in 1974 werd opgericht. De vzw beschermt de belangen van de professionele voetbalclubs in België en is verantwoordelijk voor de organisatie van de Jupiler Pro League (eerste klasse) de hoogste afdeling in het Belgisch voetbal.

Beeld: Timothy Junes
Bron: Belga, Pro League, Wikipedia

%d bloggers liken dit: