VIDEO | 200.000 deelnemers voor eerste Taiwan Pride sinds homohuwelijk

In Taipei hebben 170.000 à 200.000 holebi’s, transgenders en sympathisanten deelgenomen aan Taiwan LGBT Pride. Dit is de eerste editie sinds Taiwan na een moeilijk parcours het huwelijk openstelde voor holebikoppels.

Het thema was ‘Make Taiwan Better‘, maak Taiwan beter. De slogan was ‘homoseksuelen zijn goede buren’.

In mei stelde Taiwan het huwelijk open voor holebikoppels, maar ook niet. De wet spreekt niet over ‘huwelijk’. Eigenlijk is het meer een samenlevingscontract. 

De deelnemers aan de prideparade in Taiwan pleiten onder meer nog voor meer gendergelijkheid en voor een uitbreiding van het huwelijk tot alle buitenlandse partners van hetzelfde geslacht. Momenteel zijn huwelijken met buitenlanders van hetzelfde geslacht in Taiwan enkele toegelaten als die partner afkomstig is van een land waar holebikoppels ook mogen trouwen. 

Taiwan versus China

Taiwan heet officieel de Republiek China. De archipel is feitelijk onafhankelijk, maar wordt door slechts enkele landen formeel erkend. De Volksrepubliek China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie. Veel landen erkennen Taiwan daarom niet als land om hun handels- en diplomatieke relaties met China niet onder druk te zetten.

De hete adem van het conservatieve China is merkbaar. Het eist, op straffe van uitsluiting, dat Westerse luchtvaartmaatschappijen Taiwan als provincie en niet als land categoriseren op hun website.

Ook Facebook doet mee aan deze censuur. Artikels waarbij de Taiwanese vlag zichtbaar is, kunnen niet gedeeld worden.

In de hoofdstad Taipei zijn holebi’s best zichtbaar. Jongens die hand in hand lopen zijn er niet ongewoon en de gayscene is er best bruisend. Je zal er als homo een leuke tijd beleven.

Daarbuiten is het veel minder. Dat is bijvoorbeeld merkbaar op gay datingapps. LGBT’s trekken gewoon naar Taipei.

Beeld: Wikipedia
Bron: Belga, eigen verslaggeving

%d bloggers liken dit: