Belgisch onderzoek: Rusland drukt homofobe ideologische stempel op Polen

Rusland steunt en pusht de international anti-LGBT-beweging, stelt Belgisch analist Rémy Bonny vast in zijn onderzoek. In Polen gebeurt dat subtieler dan in Hongarije.

Terwijl de links tussen Hongarije en Rusland openlijk vaststelbaar zijn, de zijn de links tussen Rusland en Polen minder opvallend, zegt Bonny. De politicoloog uit Oostende specialiseert zich in de situatie van LGBT’s in postcommunistische landen. 

In 2018 wilde president Andrzej Duda homopropaganda verbieden naar Russisch voorbeeld. Het bleek het startpunt van een homofobe campagne door de partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) van Jarosław Kaczyński.

Op zeg blog gaat Rémy dieper in op de hoe en waarom Rusland Polen zo beïnvloedt

Anti-Russische gevoelens

Dat Rusland Poolse politiek beïnvloedt is niet zo vanzelfsprekend. De Tweede Wereldoorlog en het communistisch tijdperk hebben het wantrouwen tegenover Rusland gevoed. Opiniepeilingen tonen dat Polen Russisch president Vladimir Poetin niet vertrouwen.

Jarosław Kaczyński zegt ook dat de Russen zijn tweelingbroer en toen president Lech Kaczyński vermoordden in volle vlucht

Daarom dat Russische infiltranten subtieler tewerk gaan dan in Hongarije, zegt prof. dr. Igor Gretsky van de Staatsuniversiteit van Sint-Petersburg

Maar Russische invloed of niet, de homofobe agenda kan alleen slagen als er niet sowieso al een homofobe voedingsbodem is, concludeert Bonny.

Beeld: Timothy Junes
Bron: Rémy Bonny 

%d bloggers liken dit: