GHB/GBL bij homo- en biseksuele mannen in België: enkele cijfers

Er zijn weinig gegevens over GHB/GBL-gebruik door homo- en biseksuele mannen in België. Dr. Wim Van den Berghe van Sciensano, het vroegere Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV), zocht het op. 

EMIS 2017, de European MSM Internet Survey, kreeg 2746 antwoorden van mannen die seks hebben met mannen (MSM) die toen in België woonden. “Dat is niet representatief voor alle homo- en bimannen in België. Wel voor een specifiek publiek die zich online beweegt ondermeer op GayRomeo and Grindr“, benadrukt Van den Berghe.

De respondenten kregen onder meer de vraag wanneer ze voor het laatst GHB en GBL hadden gebruikt. 20,6% antwoordde “meer dan vijf jaar geleden”, 14,1% “tijdens de laatste twaalf maanden” en 11,6% “tijdens de laatste zes maanden”.

Het gebruik wordt vooral in specifieke (seks)contexten en sociale netwerken gerapporteerd, en in combinatie met andere chems.

4,6% van de mannen die laatst seksueel contact hadden met een losse partner had net voor of tijdens GHB/GBL gebruikt. 

2,6% van de mannen gebruikte GHB/GBL bij de laatste keer groepsseks. 

GHB en GBL?

Gamma-hydroxyboterzuur of GHB is een kleur- en geurloze vloeistof met een lichte zoutsmaak. GHB werkt verdovend. Bij een lage dosis raak je in een roes, die vergelijkbaar is met dronkenschap. GBL is de basisgrondstof waarmee GHB gemaakt wordt. Het lichaam zet GBL zelf om tot GHB. Meer en meer wordt GBL als drug op zich gebruikt.

Gamma-butyrolacton (GBL) is een aan GHB verwante partydrug met een onaangename zure smaak. Het is een vloeistof die je met water moet verdunnen voordat je het doorslikt. Je lichaam zet GBL om in GHB.

GHB en GBL worden met water of frisdrank verdund.

Sensoa en het Instituut voor Tropische Geneeskunde over GHB/GBL

Beeld: Timothy Junes

%d bloggers liken dit: