Nederland: transgender en intersekse personen nu wettelijk beschermd tegen discriminatie

Sinds vrijdag 1 november 2019 zijn in Nederland intersekse- en transgender personen expliciet wettelijk beschermd tegen discriminatie. Ook non-binaire, androgyn en genderqueer mensen zijn nu beschermd.

“Eindelijk krijgen zij de wettelijke bescherming die ze toekomt. Eindelijk weten ze zeker dat de wet aan hun kant staat”, reageren COC Nederland, Transgender Netwerk Nederland (TNN) en het Nederlands Netwerk Intersekse/DSD (NNID).

In de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb) staat voortaan dat mensen niet gediscrimineerd mogen worden op grond van hun geslachtskenmerken, genderidentiteit en genderexpressie. Behalve voor transgender- en intersekse personen, is de wet ook van belang voor bijvoorbeeld non-binaire, androgyne en genderqueer personen.

De Awgb beschermt mensen onder meer tegen discriminatie op het werk, in het onderwijs, bij huisvesting, in de gezondheidszorg en de (maatschappelijke) dienstverlening. Transgender- en intersekse personen kunnen met klachten over discriminatie terecht bij het College voor de Rechten van de Mens.

Nieuw

Er was in Nederland tot nu toe geen enkele wet die intersekse- en transgender personen expliciet tegen discriminatie beschermt. De groep, naar schatting 200.000 mensen, krijgt veel met discriminatie te maken. 

Intersekse personen ondervinden problemen bij participatie in opleiding, werk en vrije tijd. Van de transgender personen in Nederland ondervindt 40% discriminatie op het werk en kreeg 43% de afgelopen twaalf maanden te maken met geweld. 

Mensen worden geweigerd voor een job of zelfs ontslagen wegens hun identiteit.

Beeld: Wikipedia
Bron: COC Nederland

Een gedachte over “Nederland: transgender en intersekse personen nu wettelijk beschermd tegen discriminatie

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: