Studentenclub Kring Eoos schokt met bewust racistische, holebifobe en transfobe thema-avond rond politieke incorrectheid

Kring Eoos, de studentenclub van Taal- en Regiostudies aan de KU Leuven, organiseerde op 30 oktober ‘Eoos tapt: Politiek Incorrecte Avond‘. UNDIVIDED maakt gebruikte slogans, affiches en andere visuals van die avond publiek en beschuldigt de studentenclub van racisme, holebifobie en transfobie.

De avond vond plaats in de Fakbar Letteren. Het kondigde zichzelf aan als: 

Een Eoot wordt vaak verweten dat hij té politiek correct zou zijn. Wij noemen het liever maatschappelijk bewust. Maar dat wil nog niet zeggen dat we niet af en toe een gezonde dosis zelfspot aan de dag leggen – en wat moeten we anders met die overschot aan oude Eoosstickers in onze kast? 

Dus: kom op 30 oktober de grenzen van het fatsoen met ons aftasten! Drink Dries Van Langenhoves favoriete cocktail, verkleed je als roetpiet, discussieer over of we nu wel of niet ons schild hadden mogen aanpassen, kies je favoriete genderneutrale voornaamwoord, weeg af of nu wel Stalin dan Mao de vreselijkste communist was! 

Alle politieke kleur en overtuiging welkom, maar hou de balans tussen het engeltje en het duiveltje op je schouder toch een beetje in de gaten. 

In de praktijk

In de praktijk werden slogans opgehangen als “Aan allen die zijn gekomen, proficiat. Aan allen die niet zijn gekomen, mooi zo, blijf in uw eigen land” en “gay zijn is een keuze, trans zijn is een hype”. Daarbij is “gay zijn” doorstreept met “slavernij” en “hype” met “ziekte”.

UNDIVIDED

UNDIVIDED is geschokt door deze visuals. “Studentenclubs horen iedereen te verwelkomen, in het bijzonder binnen het eigen studiedomein.”

Taal- en Regiostudies omvat onder meer Oost-Europese talen, arabistiek, sinologie en japanologie. De studenten zijn zelf vaak afkomstig uit de bestudeerde regio’s. Maar volgens UNDIVIDED is Kring Eoos zelf erg bank en westers. 

Het diversiteitsplatform contacteerde het praesidium van Eoos, die de avond als “grap” beschreef.

“Een racistische grap blijft racistisch”, reageert UNDIVIDED. 

KU Leuven

Gaat de rector van KU Leuven reageren? Dat vraagt Groen-senator Fourat Ben Chikha zich af. “Racisme is nooit grappig. Transfobie is niet grappig. Benieuwd hoe de rector hiermee omgaat.”

Beeld: Free-Photos, Pixabay

2 gedachten over “Studentenclub Kring Eoos schokt met bewust racistische, holebifobe en transfobe thema-avond rond politieke incorrectheid

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: