Kring Eoos verontschuldigt zich na racistische, holebifobe en tranfobe ‘politiek incorrecte avond’

Kring Eoos, de studentenclub van Taal- en Regiostudies aan de KU Leuven, heeft via Facebook verontschuldigingen aangeboden voor ‘Eoos tapt: Politiek Incorrecte Avond‘. 

Tijdens die thema-avond op 30 oktober speelde Kring Eoos met racistische, holebifobe en transfobe slogans.

“Op geen enkele manier wil Eoos of haar leden de ideeën die er op onze avond omhoog hingen echt uitdragen en daarvoor willen we ons ook oprecht excuseren”, klinkt het.

“Als kring zijn we actief bezig aan onze inclusiviteit voor een verenigingsleven waarin iedereen zich welkom voelt.”

Waarom? 

Eoos biedt een uitleg aan. “Een van de stappen die we daarvoor hebben genomen vorig jaar, was de ‘rising sun‘ (een Japans oorlogssymbool, red.) van ons schild te halen. Hierdoor was de reactie gekomen van enkelen dat Eoos ’té politiek correct’ was. Om de absurditeit van deze uitspraak te beantwoorden, kozen we voor een radicaal thema dat helemaal niet aansluit bij de ideologie van Eoos.”

“We wilden die typische uitspraken zoals je vaak leest ridiculiseren om zo door te wegen naar één kant, dat de absurditeit van zo’n uitspraken meer in de verf gezet wordt. Dat neemt echter niet weg dat sommige uitspraken zeer kwetsend waren. Daarvoor excuseren wij ons oprecht. We proberen hier zeker geen uitvluchten mee te zoeken of dit af te doen als ‘grapje’. Wij streven er naar om iedereen welkom te laten voelen op onze fakavonden en we begrijpen dat we hier het tegenovergestelde bereikt hebben door zulk discours te normaliseren.”

“Nogmaals onze welgemeende excuses. We zullen beter doen in de toekomst.”

Beeld: 470906, Pixabay

%d bloggers liken dit: