Tentoonstelling ‘De Homo-Films à Pink Screens’ over 40 jaar queer cinema in Brussel

Tot 16 november loopt in het RainbowHouse Brussels de tentoonstelling ‘De Homo-Films à Pink Screens (1979-2019)‘. Een LGBT-filmfestival was in 1979 een quasi unicum. 

Het is veertig jaar geleden dat er, voor het eerst in Europa en voor de derde keer in heel de wereld, in Brussel een openlijk homoseksueel filmfestival gehouden werd. 

Dat festival, georganiseerd door de Groupe de Liberation Homosexuel uit Brussel, had de naam Homo-Films, en bracht van 30 november tot 2 december 1979 2.500 toeschouwers samen in de Hallen van Schaarbeek voor negen films, een concert van de Franse groep Trust, en een slotfeest met de naam ‘SUPERGAY NIGHT’S FEVER‘.

Om deze verjaardag te vieren en terug te blikken op 40 jaar aan festivals organiseren Homo-Films à Pink Screens, het RainbowHouse en PAC Bruxelles een tentoonstelling die de evolutie nagaat van de culturele aanvaarding in Brussel van eerst de homogemeenschap en vervolgens LGBTQI+. 

Vier gratis geleide bezoeken begeleid door een historicus, en een ontmoeting-debat met militanten uit de beginperiode en stichters van de eerste festivals, vinden plaats gedurende heel Pink Screens.

Openingsuren tentoonstelling.
Geleide bezoeken, in het Frans.
Ontmoeting en debat, in het Frans

De expositie is een samenwerking van PAC Bruxelles, RainbowHouse Brussels, Genres d’à Côté, La Bellone, Fonds Suzan Daniel, Cinematek, Tels Quels.

Met de steun van de Fédération Wallonie-Bruxelles en Service Francophone Bruxellois.

Beeld: Timothy Junes

%d bloggers liken dit: