Singles zijn gelukkiger dan getrouwde mensen

Singles zijn gelukkiger dan dat getrouwde mensen, blijkt uit een onderzoek in de Verenigde Staten. Singles zijn ook gelukkiger dan mensen die hun huwelijk als “redelijk goed” bestempelen.

De Southern Methodist University in Dallas en de Michigan State University ondervroegen 328 mensen over hun positieve en negatieve gevoelens in de afgelopen weken. 

Bij due vragen waren er over geluk en relatie. Alleenstaanden voelen zich op emotioneel vlak beter en ervaren hun leven als zinvoller dan mensen in een liefdesrelatie. Met uitzondering dan van mensen met een zeer bevredigende relatie.

Relatie als ultiem doel? 

Relatiedeskundige Rika Ponnet reageert in ‘Nieuwe feiten‘ op Radio 1 niet verbaasd. “Of we single zijn of in een relatie zitten die kwakkelt, maakt geen wezenlijk verschil uit. En dat is op zich wel nieuws. Want ik denk dat veel mensen – ook al kunnen we spreken over een emancipatie van de single de laatste decennia – er toch nog altijd vanuit gaan dat iemand die alleen is per definitie ongelukkig is en zich niet goed voelt.”

Te eng

Ponnet stelt ook ook dat we het begrip single te snel associëren met eenzaamheid. “We vergeten dat singles ook andere relaties hebben. Het is niet omdat je geen liefdespartner hebt dat je niet goed omringd kan zijn. Vaak onderhouden singles hun vriendschappen beter en ook daar haal je heel veel energie uit.

Niet alleen alleen

Een recente studie van de KU Leuven over de woonbehoeftes voor Antwerpen stelt dat 38% van de huishoudens bestaat uit eenpersoonsgezinnen. Ook alleenwoners zijn immers gezinnen. 

EMIS, het Europees internetonderzoek bij mannen die seks hebben met mannen (MSM) stelt dat de helft van de MSM single is. 

Maar als beleidsthema leeft het amper. Voor het eerst vermeldt het Vlaams Regeerakkoord singles. Maar de LGBT-koepels in België – çavaria in Vlaanderen, Arc-en-Ciel Wallonie in Wallonië en RainBowHouse Brussels in Brusselhebben geen of amper aandacht voor deze kwestie.

Beeld: Free-Photos, Pixabay
Bron: Radio 1

2 gedachten over “Singles zijn gelukkiger dan getrouwde mensen

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: