Pro League voetbal stelt nieuwe regel in: twee jaar stadionverbod voor racisme en homofobie

Wie tijdens een match in het stadion een discriminerende of kwetsende spreekkoor aanheft, riskeert twee jaar stadionverbod. Pas na een cursus die de Pro League zelf inricht mag de betrokkene terug naar de tribune. Dat melden Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad

De Pro League beschermt de belangen van de professionele voetbalclubs in België en is verantwoordelijk voor de organisatie van de Jupiler Pro League (eerste klasse) de hoogste afdeling in het Belgisch voetbal.

De Pro League wil af van “vuil janet”, “sale nègre” en “terig naar de Walen” in de Belgische voetbalstadions. Concreet zullen clubs altijd ter verantwoording geroepen worden voor het wangedrag van hun supporters én zal een racist of homohater pas na een stadionverbod én het volgen van een cursus mogen terugkeren. 

Wekelijkse kost

Scheldpartijen zijn schering en inslag in het voetbal, schrijven de kranten. “De scheidsrechter is steevast een amateur, een janet, een homo of een vuile rat, er weerklinken slogans als “Les Wallons, c’est du kaka’, of oerwoudgeluiden aan het adres van zwarte spelers. En hoe lager de reeks, hoe vuiler de praat, maar ook hoe lager de bestraffing.”

“Wie zich schuldig maakt aan homohaat zal bij de holebigemeenschap op cursus moeten. Anders zal hij of zij nooit nog in een voetbalstadion een match volgen”, zegt Pro League-woordvoerder Stijn Van Bever

Beeld: Timothy Junes
Bron: Gazet van Antwerpen

Een gedachte over “Pro League voetbal stelt nieuwe regel in: twee jaar stadionverbod voor racisme en homofobie

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: