Dalende hiv-cijfers in Nederland

Nederland is goed op weg om als één van de eerste landen in de wereld de hiv-epidemie voorgoed te stoppen. Dat stelt het Aidsfonds.

Het aantal nieuwe hiv-diagnoses in Nederland daalt opnieuw, van 750 in 2017 naar 664 in 2018. 

Het kan beter

De uitdaging zit nu nog in betere preventie van hiv en in het vinden van onopgemerkte infecties, aldus het Aidsfonds

Aandachtspunten zijn vooral het sneller vinden van nieuwe hiv-infecties onder mannen die seks hebben met mannen (MSM) en het vinden van die mensen die al langer een hiv-infectie hebben, maar het zelf niet weten.

Slimmer en efficiënter

“We moeten slimmer en efficiënter aan het werk”, zegt Mark Vermeulen, directeur van Aidsfonds – Soa Aids Nederland. “Dat betekent verschillende acties per regio, beter maatwerk om de juiste mensen te bereiken op de juiste plekken en het aanpakken van het stigma op hiv. Alleen dan kunnen we de hiv-epidemie in Nederland stoppen. De nieuwe cijfers laten in elk geval zien dat we in Nederland een uitstekende uitgangspositie hebben om het eerste land ter wereld te worden met 0 nieuwe hiv-infecties.”

Nederland loopt voorop

Er zijn naar schatting 23.300 mensen met hiv in Nederland, volgens de Stichting Hiv Monitoring

Daarvan weet 92% dat ze hiv hebben en van hen is 93% gestart met een hiv-behandeling. Van de mensen die medicijnen nemen is bij 96% het virus succesvol onderdrukt. 

Dat laatste is belangrijk, omdat een onderdrukt virus niet alleen zorgt voor een goede levensverwachting, maar er ook voor zorgt dat mensen met hiv het virus niet langer kunnen overdragen.

Hiermee loopt Nederland voorop in het behalen van de door UNAIDS geformuleerde doelen voor het einde van aids in 2030. De doelen voor 2020 bereikte Nederland al in 2017.

Late diagnose

Stichting Hiv Monitoring schat wel dat ongeveer 1.900 mensen in Nederland nog niet weten dat ze hiv hebben.

Twee derde van de nieuwe hiv-diagnoses wordt gevonden bij MSM. Een op de drie van die mannen heeft al een ver gevorderde hiv-infectie op moment van diagnose en een beschadigd afweersysteem.

In Nederland overlijden ook nog steeds mensen aan aids, ongeveer twintig per jaar, door een té late hiv-diagnose.

Beeld: Wikipedia
Bron: Aidsfonds

%d bloggers liken dit: