Tropisch Instituut lanceert draagbare reisexpert genaamd Wanda

Reizigers hebben voortaan een wereld aan gezondheidsinformatie in hun broekzak. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) heeft een nieuwe app ontwikkeld waarmee reizigers op de hoogte blijven van de gezondheidsrisico’s van hun bestemming. De app heeft de naam Wanda gekregen en is beschikbaar in Nederlands, Frans en Engels. 

Naast het ontwikkelen van de app, heeft het ITG zijn website voor reisgeneeskunde in een nieuw jasje gestoken.

Waarom? 

De cijfers liegen er niet om, de ITG-reiskliniek krijgt steeds meer globetrotters met een flinke dosis wanderlust over de vloer. In 2018 bezochten bijna 20.000 personen de kliniek voor reisadvies en vaccinaties, 3000 meer dan in 2016. 

Reizigers gebruiken steeds vaker hun smartphone als reisgids als ze erop uittrekken. Om ze ook tijdens hun reis op de hoogte te houden van de gezondheidsrisico’s op hun vakantiebestemming ontwikkelde het ITG als internationaal erkende expert en nationale referentie op gebied van reisgezondheid, een app waarbij gezondheid op reis centraal staat. 

Wanda is gratis, gebruiksvriendelijk, en bevat alle up-to-date-informatie die ook op de vernieuwde reisgeneeskundewebsite van het Instituut te vinden is. De meeste informatie is ook offline beschikbaar. Bovendien kan het ITG reizigers een gericht bericht sturen wanneer er zich in een land een uitbraak voordoet.

Informatie opzoeken

Dr. Patrick Soentjens, hoofd van de polikliniek van het ITG, en dr. Mieke Croughs, projectleider van Wanda, zijn de breinen achter de app.

“Ondanks het stijgend aantal bezoekers in onze reiskliniek stellen we vast dat bepaalde groepen onze website en kliniek nog steeds niet bezoeken voordat ze op reis gaan”, zegt dr. Soentjens.

“Daar zijn verschillende redenen voor, omdat ze bijvoorbeeld de tekst op de website te uitgebreid vinden of niet snel terugvinden, of omdat ze op bezoek gaan naar hun land van afkomst en daarom denken dat vaccinaties of medicatie overbodig zijn.  De app is gratis en de informatie kort en bondig. Die laagdrempeligheid is een enorm voordeel. We hopen op deze manier nog meer reizigers te kunnen bereiken.” 

Dr. Croughs vult aan. “We hopen trouwens vakantiegangers ook tijdens hun reis beter te kunnen bijstaan. In het buitenland weet je namelijk niet altijd waar je betrouwbare informatie kan vinden en de papieren ‘Gezond op reis‘-brochure die reizigers bij hun bezoek aan onze polikliniek ontvingen, hebben velen al lang niet meer op zak op het moment dat ze die info echt nodig hebben. Daarvoor biedt Wanda een handige oplossing.”

Dr. Croughs benadrukt wel dat de app louter informatief is. “Een app bevat enkel algemene informatie die op iedereen van toepassing is. We kunnen geen rekening houden met de specifieke gezondheidsrisico’s die verbonden zijn aan een individu omdat we geen info hebben over de medische voorgeschiedenis van die persoon en de omstandigheden waarin hij of zij reist. Het is niet de bedoeling dat Wanda face-to-face-consultaties met medisch personeel vervangt.”

“Voor de reis kan je de app in een oogopslag raadplegen om bijvoorbeeld te weten te komen welke vereisten er zijn op vlak van vaccinaties en medicatie, en tijdens de reis om te weten wat je kan doen in geval er zich iets voordoet. Vervolgens is het aan de reiziger om de benodigde stappen te ondernemen”, besluit dr. Soentjens.

In België is het ITG bekend om zijn reiskliniek. Jaarlijks maken bijna 20.000 mensen een afspraak voor reisadvies en vaccinaties. Zo’n 5.000 patiënten krijgen medische opvolging wanneer ze ziek terugkomen van een verre reis. De reisgeneeskundewebsite wordt jaarlijks zo’n 450.000 keer geraadpleegd.

Beeld: Timothy Junes
Bron: Instituut voor Tropische Geneeskunde

2 gedachten over “Tropisch Instituut lanceert draagbare reisexpert genaamd Wanda

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: