Tweede Kamer debatteert over meerouderschap

In Nederland debatteert de Tweede Kamer met minister van Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD) over meerouderschap. COC Nederland en Meer Dan Gewenst drongen er de afgelopen dagen bij Kamerleden op aan om meerouderschap en -gezag nu eindelijk goed te regelen.

Afgelopen zomer lieten de minister Dekker en minister van Emancipatie Ingrid van Engelshoven (D66) echter aan de Kamer weten dat het kabinet vooralsnog alleen met een regeling voor deelgezag wil komen. 

COC Nederland-voorzitter Astrid Oosenbrug noemde dat “diep triest”. “Ieder kind heeft recht op een goede juridische band met zijn ouders, of dat er nou één, twee, drie of vier zijn.”

Deelgezag biedt kinderen in meeroudergezinnen maar weinig juridische bescherming. “Met dit voorstel mogen de ouders straks wel mee naar een klassenavond, maar het kind wordt wees als zijn twee officiële ouders overlijden. Ik vind dat onacceptabel”, aldus Oosenbrug.

In een brief aan de Tweede Kamer roepen COC en Meer Dan Gewenst regering en parlement op om alsnog op korte termijn met een volwaardige meerouderschapsregeling te komen. 

De organisaties willen ten minste dat het kabinet de voorgestelde regeling voor deelgezag verbetert. Zo moet worden voorkomen dat kinderen in meeroudergezinnen wees worden als hun juridische ouders overlijden terwijl hun sociale ouders nog in leven zijn. Ook op andere gebieden moet de juridische band tussen ouder en kind in meeroudergezinnen beter worden beschermd.

“Steeds meer kinderen groeien vanaf de geboorte op in een meeroudergezin. In praktijk zijn de ouders bijvoorbeeld een lesbisch paar dat vanaf de geboorte samen een kind opvoedt met een homo- of biseksuele man of koppel. De band van deze kinderen met hun derde en vierde (sociale) ouder wordt nu op geen enkele manier wettelijk beschermd of erkend.”

Draagmoederschap

Het kabinet kondigde deze zomer aan dat het wel komt met een draagmoederschapsregeling. COC en Meer dan Gewenst vinden dat positief.

Beeld: Wikipedia
Bron: COC Nederland

Een gedachte over “Tweede Kamer debatteert over meerouderschap

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: