“Sparen op cultuur raakt ook sociaal-cultureel middenveld”

“De besparingen op het cultuurbudget raken ook het sociaal-culturele middenveld”, schrijft çavaria-coördinator Yves Aerts.

Facebook kleurt voor 60% geel. Vele mensen passen hun profielfoto aan met een strook van 60%, waarbij nog maar 40% te zien is. De gele strook symboliseert de 60% besparingen die Vlaanderen voorziet voor de cultuursector. 

“Het middenveld nam de voorbije jaren steeds meer taken op zich. Een middenveld dat grotendeels uit bijzonder enthousiaste en beziel(en)de vrijwilligers en medewerkers bestaat. Een middenveld dat de gaten vult tussen individuen en overheid. Een middenveld dat samenwerkt met overheden, bedrijven, welzijnsveld, sportverenigingen,… en samen zorgt voor een beter Vlaanderen.”

“Goed werkende sociaal-culturele verenigingen, zoals çavaria en haar 125 aangesloten verenigingen, verveelvoudigen de waarde en de output van elke euro die de overheid investeert in onze werking. We zorgen er immers voor dat mensen zich verbinden, voor elkaar inzetten, beter voelen, meer tot hun recht komen, zichzelf kunnen zijn, kortom, zichzelf en Vlaanderen doen uitstijgen boven zichzelf. Dit alles brengt héél veel op, ook als je het louter financieel of economisch wil berekenen. Deze ‘return on investment’ is eigenlijk onbetaalbaar.”

“Ik hoop dat de Vlaamse regering (en alle andere overheden) de komende jaren méér investeert in onze werking én in de werking van al onze collega’s. Want we worden er allemáál beter van.”

Beeld: StockSnap, Pixabay 

%d bloggers liken dit: