‘Boy Erased’, relevant maar met gebreken

De film ‘Boy Erased’ over homogenezing in de Verenigde Staten kwam niet uit in de Belgische cinema’s, ondanks de topcast met Nicole KidmanRussell CroweTroye Sivan en Xavier Dolan. Maar het Holebifilmfestival brengt daar verandering in.

Holebifilmfestival

Films met een holebithema die al dan niet een brede cinema release krijgen; het blijft een gevoelig onderwerp. Het was ‘Boy Erased’ alleszins niet gegund. Het Holebifilmfestival bracht de filmpremière dan maar naar Leuven en je kan het drama nog een keer gaan bekijken. Maar is de film de moeite waard?

‘Boy Erased’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van Garrard Conley over een homoman die opgroeide in een christenfundamentalistisch gezin in de Amerikaanse staat Arkansas. Zijn ouders sturen hun tienerzoon naar een centrum voor conversietherapie, in mensentaal een religieuze instelling die belooft homo’s te genezen. Eerst ondergaat de jongen naïef de therapie, maar gaandeweg wordt het machtsmisbruik en de martelingen in het centrum hem pijnlijk duidelijk.

Hoofdrollen

Het filmdrama speelt zich dan ook af in zo’n centrum en vertelt hoe Jerad (een personage dat grotendeels gebaseerd is op Gerrard Conley persoonlijke verhaal) nadat hij verkracht wordt door een jongen in zo’n centrum belandt.

Zijn vader is een predikant en autoverkoper, subtiel vertolkt door Russell Crowe. Zijn moeder is een simpele huisvrouw die maar moeilijk tegen de wil van haar man ingaat, iets clichématiger vertolkt door Nicole Kidman.

Acteur Lucas Hedges weet dan weer met veel gevoel de door twijfels verscheurde Jared neer te zitten. In het centrum komt hij lotgenoten tegen, gespeeld door onder anderen Troye Sivan en Xavier Dolan.

Ook in Europa?

‘Boy Erased’ is een heel Amerikaans verhaal, in de zin dat religieuze centra die homogenezing beloven in Europa vandaag eerder zeldzaam zijn. In tegenstelling tot de VS waar nog in verscheidene staten zulke centra bestaan en tienduizenden tieners al in dergelijke conversietherapie-programma’s beland zijn. Daardoor is de film vanuit een Europees perspectief iets minder aannemelijk.

Niettemin nam he Europese Parlement in 2018 een resolutie aan die conversietherapie verwerpt en EU-lidstaten oproept de praktijk te verbieden. Enkele landen namen al wetgevende initiatieven op dat vlak. In België was er een initiatief om het te verbieden, maar dat is er nog niet doorgeraakt door de val van de regering vorig jaar en het huidige politieke immobilisme. Misschien iets voor de volgende federale regering? Het principe dat sommige conservatieve gelovigen, of het nu christenen, moslims of joden zijn, ook in ons land nog geloven dat je homo’s kunt genezen, maakt de film wel degelijk relevant voor een Belgisch publiek.

Prekerig

Als film is ‘Boy Erased’ wel geslaagd: het acteerwerk is degelijk, de cinematografie mooi uitgewerkt en de soundtrack zelfs ronduit prachtig. Alleen blijf je zitten met de wrange smaak dat een progressieve groep uit Hollywood hier nog eens de puntjes op de i wou zetten en conservatieve christenen op hun plaats wou zetten. Niet onterecht, maar het maakt de dialogen wat prekerig.

Daarnaast zijn er ook wel christelijke personages, zoals de rol van Nicole Kidman, die subtieler zijn in hun drijfveren. Enerzijds doordat ze haar zoon steunt en denkt zijn welzijn te behoeden, anderzijds omdat ze niet durft in te gaan tegen haar conservatief milieu op momenten dat ze aanvoelt dat er iets niet klopt. Ook is er een vrouwelijke arts die vanuit haar geloof homoseksualiteit niet goedkeurt, maar vanuit de wetenschap Jared verzekert dat hij een gezonde tiener is. Die complexiteit had wat meer aan bod mogen komen, zeker bij de personages die in het centrum zelf werken. Zij worden nu te hard als geslepen vossen neergezet.

Blinde vlek

Ook de opbouw en zeker de plot laten wat te wensen over. Ze maken dat je als kritische kijker niet altijd volledig bereid bent mee te gaan in het verhaal. Toch is ‘Boy Erased’ als cultuurproduct geslaagd en inhoudelijk onderhoudend. Er zijn immers nauwelijks films die homogenezing als hoofdthema nemen. En zo vult ‘Boy Erased’ een blinde vlek in de Amerikaanse cinema op.

Mijn advies: zelf gaan kijken en zelf een mening over vormen. Of de film gebruiken in je LGBT-vereniging als aanzet voor een debat, want daar leent de film zich perfect toe.

Op donderdag 28 november is er nog een vertoning van de film om 20 uur in de bibliotheek van Kortenberg. Het volledige programma van het Holebifilmfestival vind je online.

Foto:  Focus Features

%d bloggers liken dit: