Wat kan jij doen voor Wereldaidsdag 2019?

1 december is Wereldaidsdag. Een dag waarbij er stilgestaan wordt bij hiv en aids, bij wie stierf aan hiv en aids en het is een awareness– of bewustwordingmoment. Sensoa doet suggesties om die die dag daaraan iets te doen. 

“Wereldaidsdag op 1 december is een jaarlijkse oproep tot solidariteit met mensen met hiv. Draag het rode lintje, kom in actie of geef les over hiv”, aldus Sensoa.

Draag een rood lintje

Het rode lintje of aidslintje is het internationale symbool voor solidariteit met mensen met hiv of aids. Je kan zelf zo’n lintje halen of verspreiden. En/of zet een rood lintje op je profielfoto op Facebook

Wil je zelf rode lintjes verspreiden onder collega’s, vrienden of leerlingen? Vraag gratis rode lintjes aan, samen met een handig verdeeldoosje. Wil je je actie meer zichtbaarheid geven, dan kan dat ook met solidariteitsaffiches

Doe een gift

“Duizenden rode lintjes voor scholen, voor studentenorganisaties, voor de NMBS, voor stadspersoneel. En posters en pakketjes met allerlei materiaal. We bezorgen het allemaal zo goed als gratis.”

Wil je meehelpen om dat mogelijk te maken? Doe een gift:

 • met 15 euro kunnen we 500 rode lintjes kopen;
 • met 40 euro kunnen we 100 affiches laten drukken en opsturen

Schrijf je gift over op het rekeningnummer IBAN BE76 0965 5555 5595 van Sensoa vzw. Zet ‘Rode lintjes‘ bij de mededelingen. Doe je een gift van 40 euro? Dan ontvang je een fiscaal attest waarmee je een deel kan aftrekken van je belastingen.

“Met jouw gift komen we een stuk verder. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer we erop rekenen dat mensen ooit ‘gewoon’ zullen doen tegen mensen met hiv.”

Maak een filmpje over Wereldaidsdag

Maak een filmpje waarin jij of iemand anders vertelt waarom je het solidariteitslintje draagt. Bijvoorbeeld ‘Ik draag op Wereldaidsdag het rode lintje, want:

 • ik ben solidair met mensen met hiv;
 • tegen mij kan je het vertellen, ik luister naar je verhaal;
 • bij ons (café, jeugdbeweging enz.) is iedereen welkom;
 • ik ben hiv-positief;
 • mijn beste vriend, partner, mama … heeft hiv;
 • ik wil het taboe over hiv en aids doorbreken’

Natuurlijk mag je zelf je eigen originele reden gebruiken. Verspreid het filmpje op Facebook of Instagram en tag @Sensoa, maak je vrienden en je netwerk warm om een eigen filmpje te maken.

Je kan naar een actie gaan, maar waarom niet eens zelf een actie opzetten? 

Zelf een actie opzetten voor 1 december? Wil je een actie opzetten rond Wereldaidsdag? Bij Sensoa kan je terecht voor

 • solidariteitsposters;
 • rode lintjes;
 • of je kan iemand vragen om te komen getuigen via positief@sensoa.be.

Of doe je mee aan de Warmste Week?

Je kan ook na 1 december iets organiseren in het kader van de Warmste Week van Studio Brussel. Mail naar boris.cruyssaert@sensoa.be, dan vermelden we je actie op deze pagina.

Geef les over hiv en aids

Wil je les of een vorming geven over hiv en aids, dan vind je bij Sensoa educatief materiaal.

Meer informatie.

Beeld: Timothy Junes
Bron: Sensoa

%d bloggers liken dit: