Festival van de Gelijkheid in Gent: hoe lang gaat de M/V-opdeling nog mee?

Het Festival van de Gelijkheid vindt plaats in Gent op 27, 28, 20 en 30 november. Een van de activiteiten is het panelgesprek ‘Hoe lang gaat de M/V-opdeling nog mee?‘ op zaterdag 30 november. 

In haar boek ‘Dames voor Darwin’ stelt filosofe Griet Vandermassen dat de verschillen tussen man en vrouw groter zijn dan veel feministes ons willen doen geloven. Mannen en vrouwen gedragen zich al vanaf jonge leeftijd anders en dat kan niet alleen verklaard worden door sociale verwachtingen of culturele invloeden. We moeten biologische verschillen serieus nemen, vindt Vandermassen. Daartegenover staan critici die erop wijzen dat rolpatroonbevestiging ons al van jongs af aan vormt; van de auto’s die we aan jongens geven en de poppen voor de meisjes tot het feit dat ouders al in de eerste maanden meer praten tegen een dochter dan een zoon. In hoeverre wordt ons gedrag bepaald door geslacht en in hoeverre door gender? Waarom wekt een winkel die aankondigt genderneutrale kinderkleding in de schappen te leggen zoveel woede op? Wat kunnen we leren van mensen die door een intersekse conditie andere geslachtskenmerken hebben dan typisch verwacht voor M of V? Wat zegt nieuw onderzoek?

Met prof. dr. Piet Hoebeke (uroloog, voorzitter vakgroep  Uro-Gynaecologie Universiteit Gent, auteur ‘De Penis‘), dr. Griet Vandermassen (wetenschapsfilosoof UGent, auteur ‘Dames voor Darwin‘), Jaouad Alloul (theatermaker, multidisciplinaire performer en activist) en Inke Gieghase (journalist).

Jozefien Daelemans (hoofdredacteur Charlie Magazine, auteur ‘De Naakte Waarheid‘) modereert.

Beeld: Wikipedia, Timothy Junes

%d bloggers liken dit: