Vlaams Parlement veroordeelt doodstraf en homofobie in Oeganda

Woensdag heeft het Vlaams Parlement een resolutie van Orry Van de Wauwer (CD&V), Piet De Bruyn (N-VA) en Stephanie D’Hose (Open VLD) goedgekeurd om de mogelijke invoering van de doodstraf voor homoseksualiteit en de homofobie in Oeganda te veroordelen.

“Niemand mag gediscrimineerd worden op basis van ras, godsdienst, etnische afkomst, levensbeschouwing of seksuele geaardheid. In Vlaanderen zijn de gelijke rechten voor holebi’s en transgenders wettelijk verankerd. Maar de strijd voor gelijke rechten voor LGBTQ+-personen stopt voor ons niet aan onze grenzen. Vlaanderen verdedigt mensenrechten ook volop in haar buitenlands beleid”, licht initiatiefnemer van de resolutie Orry Van de Wauwer toe.

In oktober kondigde een Oegandese minister het voornemen aan om de wet tegen homoseksualiteit opnieuw in te voeren en te bestraffen met de doodstraf. 

Ook vandaag is homoseksualiteit reeds strafbaar in Oeganda, met risico op levenslange opsluiting. 

“Naast de toename in homofoberetoriek door Oegandese autoriteiten wijzen mensenrechtenorganisaties ook op een sterke toename van aanvallen op LGBTQ+-personen. In 2019 zijn er al vier Oegandezen vermoord omwille van hun seksuele voorkeur”, schetst Piet De Bruyn de situatie in Oeganda.

“Met deze resolutie geeft Vlaanderen een belangrijk signaal.  De Vlaamse regering gaat bij elk contact met de Oegandese autoriteiten de eerbiediging eisen van mensenrechten en alle schendingen van de rechten van LGBTQ+-personen krachtig veroordelen”, zegt Stephanie D’Hose.

De meerderheidspartijen CD&V, N-VA en Open VLD kregen steun van oppositiepartijen sp.a, Groen en PvdA. 

Het Vlaams Belang onthield zich. “De onthouding van het VB is een jammere zaak”, aldus Van de Wauwer. “We hadden unaniem kunnen aantonen dat Vlaanderen mensenrechten belangrijk vindt en wil uitdragen in haar buitenlands beleid.”

Beeld: Wikipedia
Bron: Persbericht Orry Van de Wauwer, CD&V

%d bloggers liken dit: