Tweede Kamer wil discriminatie van homo’s en bi’s bij bloeddonatie in Nederland aanpakken

De Tweede Kamer in Nederland wil dat minister van Medische Zorg Bruno Bruins (VVD) en bloedbank Sanquin de discriminatie van homo- en biseksuele mannen bij bloeddonatie gaan aanpakken. 

GroenLinks, D66 en VVD hebben aangekondigd daar op 4 december voorstellen over ingediend die waarschijnlijk op een meerderheid in de Tweede Kamer kunnen rekenen.

“Een belangrijke stap op weg naar een einde aan discriminatie van homo- en bimannen bij bloeddonatie”, zegt een COC Nederland-woordvoerder over de voorstellen. “We roepen minister Bruins op om hier snel werk van te maken. Niet de vraag met wie je seks hebt, maar de vraag of je veilige seks hebt moet bepalend zijn voor de vraag of je bloed mag doneren.”

Homo- en biseksuele mannen mogen nu in Nederland geen bloed doneren als ze de laatste vier maanden seks hadden met een man.

D66, GroenLinks en VVD stellen nu voor dat homo- en biseksuele mannen binnenkort wel bloedplasma mogen doneren. Dat kan bijvoorbeeld ook al in Israël, waar bloedplasma wordt ingevroren en meerdere keren op hiv wordt getest.

De partijen vragen de regering ook om te laten onderzoeken of er een bloeddonatiebeleid kan komen dat is gebaseerd op seksueel risicogedrag (veilige seks) in plaats van op de vraag of mensen homo- of biseksuele contacten hebben.

Wachttijd

Volgens het huidige bloeddonatiebeleid, dat geldt sinds 1 juli 2019, mogen homo- en biseksuele mannen in Nederland geen bloed doneren als ze de afgelopen vier maanden seks hadden met een man. COC vindt dit beleid teleurstellend en onnodig discriminerend. Het heeft nauwelijks praktische betekenis voor seksueel actieve homo- en biseksuele mannen.

Voor COC staat een veilige bloedvoorziening voorop, maar homo- en biseksuele mannen moeten niet onnodig gediscrimineerd worden. Al het gedoneerde bloed wordt getest, al na enkele dagen kan worden vastgesteld of het bijvoorbeeld hiv bevat.

Beeld: Wikipedia
Bron: COC Nederland

%d bloggers liken dit: