Website L-tour.be houdt het LGBTQI+-verleden van Brussel levend

Vorige week werd de nieuwe website L-tour.be voorgesteld in het stadhuis van Brussel. Op de website kan je je inschrijven voor een LGBTQI+-rondleiding door Brussel maar je vindt er ook een agenda en heel wat teksten over het regenboogverleden van onze hoofdstad.

De website is een initiatief van Marian Lens, een feministische en lesbische activiste van het eerste uur in Brussel, en de vzw L-Tour. De Cel Gelijke Kansen van de Stad Brussel steunde financieel.

L-Tour organiseert al sinds 2014 regenboogwandelingen en -voordrachten. Je leert dan waar het LGBTQI+-leven zich vandaag afspeelt maar je maakt vooral kennis met de rijke regenbooggeschiedenis van Brussel: markante figuren, (verdwenen) bars, de manier waarop holebi- en transpersonen in een pre-internettijdperk met elkaar in contact kwamen, de weg van vervolging over tolerantie tot respect voor onze gemeenschap, enzovoort.

Initiatiefneemster Marian Lens: “Het is belangrijk dat we als LGBTQI+-beweging ons verleden kennen. Het helpt ons te begrijpen welke weg we hebben afgelegd en hoe moeilijk dat geweest is. Daardoor zullen we onze verwezenlijkingen misschien beter koesteren en beschermen. Want niets is voor altijd verworven.”

Om al deze informatie breed beschikbaar te maken, is er nu de website die voortdurend aangevuld zal worden. Geregeld zullen er achtergrondartikelen, interviews en portretten verschijnen, zodat de site op den duur een echt archief wordt van het Brusselse regenboogleven.

De website is te bezoeken in het Nederlands en het Frans, binnenkort wordt er ook een Engelse versie van online gezet.

Beeld: L-tour

%d bloggers liken dit: