Mister Bear Belgium 2020 Jurgen Claus: “Ik werk als politie-inspecteur en ben blij mee gezorgd te hebben voor een normalisering van homoseksualiteit bij de politie”

Jurgen Claus (46) uit Deinze werd in oktober Mister Bear Belgium 2020. Hij sprak met Mannenseks.be, de homo- en bi-mannenwerking van Sensoa

Claus is inspecteur van politie. Hij werkt bij de verkeerspolitie, geeft verkeersles aan jongeren lessen diversiteit aan volwassenen. “Homoseksualiteit bij de politie bespreekbaar maken is belangrijk”, vertelt hij.

“Ik herinner me nog de tijd dat er in de homobeweging gezegd werd dat flikken homohaters zijn. En omgekeerd: voordien werkte ik bij de rijkswacht en daar ben ik nooit uit de kast durven komen. Er heerste een militaristische machosfeer. Er hing zelfs een foto van een blote vrouw in mijn kleedkastje!”

Acceptatie

“Ondertussen is er veel veranderd, gelukkig maar. Op mijn 38ste begon ik bij de politie in Gent. Tijdens de opleiding zat ik met collega’s op café. Eentje vertelde dat een vrouwelijke collega lesbisch was. Ik dacht toen van: ‘oh nee, here we go again’. Ik heb toen gewoon gezegd dat ik homo ben. De algemene reactie hierop was dat dit geen probleem was. Natuurlijk ging het nieuwtje rond.”

“Humor doet veel. Door zelf grapjes te vertellen omtrent homoseksualiteit breek je het ijs. Met heel wat collega’s ben ik goed bevriend. Ik ben blij mee gezorgd te hebben voor een normalisering van homoseksualiteit bij de politie.

“Ik voel me goed op mijn werk en kan opmerkingen geven wanneer ik een bepaalde man knap vind. Het is heel leuk dat ik mezelf kan zijn.”

Zelfverdediging

Claus heeft concrete plannen: cursussen zelfverdediging organiseren voor holebi’s.  “Een collega van mij geeft zelfverdediging voor vrouwen. Ik wil dit specifiek met holebi’s doen en wil cursussen over gans België organiseren. Het zal gaan over hoe je je zowel fysiek als verbaal kan verdedigen tegen homofobie.”

Het volledige gesprek vind je hier

Beeld: Wikipedia
Bron: Mannenseks

%d bloggers liken dit: