Schaft Nederland medisch attest voor transitie af?

Nederland schaft waarschijnlijk de zogeheten deskundigenverklaring die je er nu als transgender persoon nog nodig hebt om het geslacht op je geboorteakte te laten wijzigen, af. 

Dat staat in een wetsontwerp van minister van Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD). COC Nederland en Transgender Netwerk Nederland (TNN) zijn blij met het voorstel, en de organisaties betreuren het dat het niet gaat gelden voor jongeren onder de 16 jaar.

Weg medische eis

Wanneer de wet in werking treedt, kun je als aanvrager je wens tot wijziging van de geslachtsregistratie melden bij een ambtenaar van de burgerlijke stand. Na vier tot twaalf weken moet je dat besluit bevestigen. Daarna wordt je geboorteakte aangepast. Je hoeft daarvoor niet meer naar je geboorteplaats, zoals nu nog het geval is, maar dit kan ook bij de burgerlijke stand van je huidige woonplaats.

Tieners

“De nieuwe regels gaan helaas niet gelden voor transgender kinderen onder de 16 jaar”, betreurt COC Nederland. “Zij kunnen hun geslachtsregistratie in het voorstel van minister Dekker wel wijzigen, maar dat moet via de rechter.”

TNN en COC vinden dat een schending van het zelfbeschikkingsrecht van transgender kinderen. Die weten vaak al op jonge leeftijd precies tot welk geslacht ze behoren. Ze ondervinden in hun dagelijks leven, op school en daarbuiten, veel problemen door paspoorten, diploma’s en andere documenten waarop een ander geslacht vermeld staat dan waarin ze leven.

Intersekse

“Het voorstel van Dekker biedt ook geen soelaas voor intersekse personen, die voor wijziging van hun geslachtsregistratie nog steeds naar de rechter moeten.”

Het wetsvoorstel van minister Dekker is sinds 10 december via internet in consultatie, wat betekent dat maatschappelijke organisaties en personen er over kunnen adviseren. 

COC en TNN zullen er tijdens de consultatie voor pleiten dat ook transpersonen onder de 16 jaar hun geslachtsregistratie zonder tussenkomst van de rechter kunnen wijzigen en dat de procedure voor intersekse personen wordt vereenvoudigd.

Naar verwachting zal de wet niet voor 2021 in werking treden.

Beeld: Wikipedia
Bron: COC Nederland

%d bloggers liken dit: