Duitse bisschoppen noemen homoseksualiteit “normaal, onveranderbaar en geen reden voor discriminatie”

Homoseksualiteit is een normale uiting van de menselijke seksualiteit, kan niet worden gewijzigd of genezen en daarom mogen holebi’s ook niet gediscrimineerd worden. 

Dat schrijft de Duitse Bisschoppenconferentie in een persbericht naar aanleiding van een studiebijeenkomst met deskundigen ter voorbereiding op een kerkelijke conferentie over seksualiteit en relatievorming in februari 2020.

De Commissie voor Huwelijk en Gezin van de Duitse Bisschoppenconferentie, onder leiding van Heiner Koch, aartsbisschop van Berlijn, organiseerde deze studiebijeenkomst over de kerkelijke seksuele moraal.

Het thema van de bijeenkomst was: ‘De menselijke seksualiteit: hoe daarover wetenschappelijk-theologisch te spreken en kerkelijk te oordelen’.

Plezier

De deelnemers hebben vastgesteld dat menselijke seksualiteit ook een dimensie van plezier en relatie omvat. “Er werd ook overeengekomen dat de seksuele voorkeur van een persoon zich manifesteert tijdens de puberteit en een heteroseksuele of homoseksuele oriëntatie aanneemt”, staat in het persbericht. 

“Beide maken deel uit van de normale vormen van seksuele aanleg die niet kunnen of moeten worden gewijzigd.”

Volgens de deelnemers aan de studiebijeenkomst mogen holebi’s daarom ook niet gediscrimineerd worden. Zij verwijzen daarbij nadrukkelijk naar ‘Amoris Laetitia‘, het document dat paus Franciscus in 2016 uitbracht na de internationale bisschoppensynode over het gezin, huwelijk en seksualiteit.

Seks?

Tijdens de conferentie is ook de vraag aan de orde gekomen of het kerkelijk verbod op het aangaan van seksuele relaties door personen van gelijk geslacht nog steeds van kracht zou moeten zijn. Daarover is echter geen uitspraak gedaan.

De resultaten van de studiebijeenkomst zullen in februari worden gebruikt tijdens de synodale conferentie ‘Leven in succesvolle relaties – Leven in liefde leven in seksualiteit en partnerschap’.

Beeld: Wikipedia
Bron: COC Nederland

%d bloggers liken dit: