België moet haatspraak strafbaar maken

Vrouwenrechtenorganisaties Furia, Ella vzw, de Vrouwenraad en RoSa vzw roepen de politiek op om ook seksistische geschreven haatspraak te correctionaliseren. Voor çavaria gaat de strijd van vrouwen en die van holebi’s hand in hand. Aanleiding is de passage van dr. Jeff Hoeyberghs aan de Universiteit Gent.

“In de lijst van grondwetsartikelen die voor herziening vatbaar verklaard werden, is het artikel over drukpersmisdrijven opgenomen. Het parlement en de toekomstige regering kunnen dus perfect werk maken van de correctionalisering van geschreven seksistische haatspraak”, schrijven de vrouwenrechtenorganisaties in een opiniestuk in De Standaard.

“Het is belangrijk om te bekijken of correctionalisering ook voor andere discriminatiegronden aangewezen is, zoals voor homo- en transfobie. De feministische strijd tegen seksisme en de strijd tegen homo- en transfobie gaan hand in hand. Dat blijkt broodnodig in Europa. Zo stelde Polen onlangs LGBT-vrije zones in en legde het de seksuele opvoeding aan banden. Hongarije schrapte genderstudies aan de universiteit.”

Çavaria

Çavaria treedt hen hierbij bij. “De strijd tegen seksisme en de strijd tegen holebi- en transfobie gaan hand in hand. Furia, Ella vzw, de Vrouwenraad en RoSa vzw vragen een correctionalisering van seksistische haat­bood­schappen. Dat zou toelaten om haatboodschappen ook effectief en in de praktijk te bestraffen en zo de rechten van álle vrouwen en LGBTI-personen te verdedigen.”

Beeld: Timothy Junes

%d bloggers liken dit: