Tweede Kamer wil oplossingen voor meerouderschap

De Tweede Kamer in Nederland wil dat minister van Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD) oplossingen gaat zoeken voor de knelpunten die een regeling voor meerouderschap in de weg zouden staan.

“Hierdoor rijdt de trein op weg naar meerouderschap en meeroudergezag verder”, aldus COC Nederland en Meer dan Gewenst in een reactie. “Die trein rijd wat ons betreft veel te langzaam, maar hij is in elk geval niet tot stilstand gekomen of uitgerangeerd, en dat is winst.”

De Kamer stemde op dinsdag 17 december voor een voorstel van Vera Bergkamp (D66), Attje Kuiken (PvdA), Niels van den Berge (GroenLinks), Tobias van Gent (VVD) en Femke Merel van Kooten-Arissen.

Daarin vragen de Kamerleden aan minister Dekker om te analyseren op welke wijze de veronderstelde knelpunten voor meerouderschap en -gezag kunnen worden weggenomen. Ze willen dat de minister de Kamer daarover nog voor de zomer van 2020 informeert.

Als knelpunten voor een meerouderschapsregeling beschouwt minister Dekker bijvoorbeeld dat voor meerouders en hun kinderen ook zaken als geboorteverlof, nabestaandenuitkering, wezenpensioen, kindgebonden budget en fiscaal voordelig schenken goed geregeld moeten worden. 

Volgens COC en Meer dan Gewenst tonen deze zaken juist aan hoe belangrijk een meerouderschapsregeling is, want dit lopen meeroudergezinnen nu allemaal mis.

Eerder werd al bekend dat derde en vierde ouders in de toekomst wel deelgezag kunnen krijgen, een beperkte vorm van ouderlijk gezag. COC en Meer dan Gewenst vinden echter dat deelgezag te weinig juridische bescherming biedt aan kind en ouders en dringen aan op een veelomvattende regeling van meerouderschap en meeroudergezag.

Beeld: Wikipedia
Bron: COC Nederland

Een gedachte over “Tweede Kamer wil oplossingen voor meerouderschap

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: