‘Karlijn, het konijn in een caviavacht’: het verhaal van een transgender konijntje

Op vrijdag 20 december is het nieuwe boek ‘Karlijn, het konijn in een caviavacht – Het verhaal van een transgender konijntje‘ van Patricia van Laerhoven verschenen. Dit prentenboek wordt uitgegeven door Uitgeverij Boekscout.

Karel is een cavia en hij woont op de kinderboerderij. Daar zit hij in de knuffelweide, samen met andere cavia’s en de konijnen. Karel voelt zich eigenlijk een konijn, een meisjeskonijn nog wel. Karlijn, zo zou Karel willen heten. Konijn Pipijn bedenkt een plan. Dat maakt Karel heel even blij, maar niet voor lang. Gelukkig is er Merlijn, een wijs konijn. Zou hij een oplossing weten? 

Het verhaal van Karlijn is letterlijk het verhaal van Patricia van Laerhoven, die als zelfstandig tekstschrijver in en om Nuenen werkt: “Toen ik erachter kwam dat mijn partner zich pas echt zichzelf voelde als ze eruit zag als een dame in plaats van als man, stond ik klaar met jurkjes en make-up. Na een poos was dat niet meer voldoende: er moest iets gebeuren, definitief.”

Dat was voor Patricia en haar partner de start van een bijzonder en magisch avontuur. Patricia gaf er woorden aan, op rijm. 

Haar goede vriendin Karen Claassen vertaalde die woorden naar sprekende beelden. Samen hopen Patricia en Karen met dit boek een positieve bijdrage te leveren aan de acceptatie van transgender personen en het onderwerp toegankelijk en bespreekbaar te maken.

Bovenal willen ze dat de (voor)lezers – jong en oud -plezier beleven aan het boek. Dat de hoekjes van iedere linker pagina samen een flipboek vormen, is een extraatje dat dat plezier zeker versterkt.

“Ik wil niet buiten zijn”, zegt Karel verlegen.
“Ik kan er gewoon niet goed tegen.”
Hij ziet Pipijns neusje heen en weer wiebelen.
Ze niest, drie keer, en begint dan te giebelen.

“Zelfs jij lacht me uit!” roept Karel kwaad.
“Ik geloof dat iederéén me haat.”

Pipijn komt dichterbij, tot voor Karels neus. 

“Hoe kun je dat denken?” vraagt ze serieus.

“Ik lach liever mét jou samen.

Jij hoeft je nergens voor te schamen.”  

Was dat maar waar, denkt Karel verdrietig. 

Zolang hij een cavia is, voelt hij zich nietig.

Meer over ‘Karlijn, het konijn in een caviavacht’.

Beeld: Free-Photos, Pixabay
Bron: Boekscout.nl

%d bloggers liken dit: