Out Iers premier Leo Varadkar: “Soms is het nodig dat mensen beledigd worden en mensen hebben het recht ze te beledigen”

Dr. Leo Varadkar (40, Fine Gael) is Taioseach of eerste minister van Ierland. Hij is homo, fan van Cher en sinds 2015 samen met Matthew Barrett. Hij heeft ook een Indische achtergrond. Hij heeft al vele keren homofobie en racisme ervaren.

In gesprek met journalisten vertelt Varadkar dat het er “helaas bijhoort”. Maar de premier zoekt geen medelijden. “Ik heb het goed. Ik heb racisme en homofobie ervaren maar anderen veel erger dan ik.”

Hij kreeg nooit te maken met fysiek geweld.

Het recht te beledigen

Ierland werkt aan een wet tegen haatmisdrijven en haatspraak. Maar dat is niet evident, zegt de eerste minister. 

De eerste minister wijst erop dat je een evenwicht moet zoeken tussen de strijd tegen haatspraak en het recht op vrije meningsuiting. “Soms is het nodig dat mensen beledigd worden en mensen hebben het recht ze te beledigen.”

“Er is een een verschil tussen iets naars en onaangenaams zeggen en iets zeggen dat aanzet tot haat en geweld. Maar dit op papier zetten is lastig werk en ik weet niet of iemand ter wereld het helemaal voor elkaar kreeg.”

“Maar we moeten proberen. Want het is een thema nu, vooral online. Daar wordt veel haat gezaaid en dat is bijzonder fout.”

Beeld: Wikipedia
Bron: PinKNews.co.uk

Een gedachte over “Out Iers premier Leo Varadkar: “Soms is het nodig dat mensen beledigd worden en mensen hebben het recht ze te beledigen”

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: