Zes inzichten die 2020 moet onthouden uit 2019

2019 is bijna afgelopen. Van handelingsverlegenheid tot representatie op televisie. Of is de geschiedenis mild geweest voor LGBT’s in het Oosten? Enkele inzichten uit 2019 die we best meenemen naar 2020. 

Vlaams onderzoek: holebi’s en transgenders zijn te ‘normaal’ op televisie

“LGBT+-personages worden op televisie ‘zoals iedereen’ voorgesteld, waardoor een paradoxale homogenisering optreedt. In deze logica kunnen lesbische personages niet butch zijn, bestaan flamboyante homo’s niet en ondergaat iedereen die zich als transgender identificeert netjes een chirurgische transitie om daarna simpelweg ‘man’ of ‘vrouw’ te zijn”, stelt communicatiewetenschapper dr. Florian Vanlee van de Universiteit Gent vast. 

Val van de Muur in Berlijn en van het communisme was geen verbetering voor holebi’s en transgenders in Oost-Europa 

Op 9 november vierden Berlijn, Duitsland en de wereld de val van de Berlijnse Muur in 1989. In de jaren die volgden verdwenen communistische regimes ten voordele van liberale democratieën. Maar traditionele waarden zijn / worden dominant in onder meer Rusland, Polen en Hongarije.

Een analyse door Rémy Bonny.

Waarom met ‘wtFOCK’ eindelijk homo-diversiteit in Vlaanderen komt 

WtFOCK’ bevatte maar liefst drie homoseksuele personages. Drie! Niet één, met Willem Herbots als hoofdpersonage Robbe. Niet twee, met Willem De Schryver als het getormenteerde lief Sander. Maar drie (en meer) met Lars Brinkman als Milan en zijn occasionele onenightstand.

Meer doen voor holebi’s en transgenders? “We moeten af van handelingsverlegenheid” 

Handelingsverlegenheid. De term kwam wel een aantal keer voor in het memorandum van Het Roze Huis – çavaria Antwerpen. Ook çavaria gebruikt de term. Een woordje uitleg.

Een welgemeende sorry voor de heteronormaliteit 

An Van Eyck is een banaba-studente ouderencoaching aan de Thomas Moore Hogeschool in Geel. “Voor een van onze vakken moesten we ons verdiepen in een onderwerp dat te maken had met ouderen. Samen met enkele klasgenoten hebben we dan ook een paper gemaakt, en houden we een lezing over LGBT-ouderen in het woonzorgcentrum. Tijdens het maken van dit werkstuk zijn mijn ogen ontzettend geopend. Ook ik bekeek de wereld veel te veel mee vanuit de ‘heteronormaliteit’.”

Singles. De blinde vlek in het betoog voor intersectionaliteit 

Politieke partijen en LGBT-koepels hebben hun ideeën voor een LGBT-inclusiever Vlaanderen, België en Europa wereldkundig gemaakt. Bij çavaria, RainbowHouse Brussels en Arc-en-Ciel Wallonie is intersectionaliteit de gemeenschappelijke noemer. Eén arm op het kruispunt wordt steeds vergeten: die van de singles en alleenwoners

Beeld: Thanh Beels voor Be Out

%d bloggers liken dit: