Homofoob geweld in Gent: “Natuurlijk mogen we onze zichtbare plek niet opgeven”

Politiek en middenveld reageren scherp op het homofoob geweld van afgelopen weekend in Gent. Beste vrienden Nick en Bruce werden zwaar toegetakeld na een avond uitgaan.

“Jarenlang voeden we onze zonen op om ‘echte’ mannen te worden. Jarenlang werd via de media lacherige gedaan als het ging over vrouwelijkheid. Meer dan ooit moeten we onze kinderen opvoeden vrij van genderstereotypen voorbij de enge binaire opvatting rond gender”, duidt Gents gemeenteraadslid Fourat Ben Chikha (Groen).

“Hopelijk leven mijn kinderen ooit in een samenleving waar vrouwelijkheid als een sterkte beschouwd wordt. En aan de daders. Deze keer waren de slachtoffers deze jongens. Weet dat we met z’n allen achter hen staan, hun pijn voelen. 

“Voor jullie laffe daad is er geen plaats in Gent voor of waar dan ook.” 

En aan iedereen die ooit getuige is van homofoob geweld, kijk niet weg. Kom tussen, maak lawaai, maar kijk nooit weg. We zijn sterker dan al deze homofoben lafaards.”

Intriest en verwerpelijk

“Intriest en totaal verwerpelijk”, reageert burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld). “Een laffe daad die ingaat tegen alles waar Gent voor staat: voor de vrijheid jezelf te kunnen zijn, voor de vrijheid graag te zien wie je wil graag zien.” 

“Deze daad tegen Nick en Bruce is dan ook een daad tegen alle Gentenaars. Onze politie voert een grondig onderzoek, ik hoop dat de daders gevat worden.”

Gehoord voelen

Voor Wel Jong Niet Hetero is het belangrijk dat de slachtoffers zich gehoord voelen. “Dat ze weten dat de daders hier niet zomaar mee weg geraken”, reageert Jasper Willaert van WJNH bij VRT NWS.

WJNH zoekt het naar het waarom. De LGBT-jongerenkoepel roept mensen ook op om te reageren wanneer ze homofobie en transfobie zien gebeuren.

Plek niet opgeven

“Natuurlijk mogen we onze zichtbare plek niet opgeven. Natuurlijk gaan we ons gedrag niet veranderen. Het zijn de hufters, de eikels, de uitzonderingen die zich zullen moeten aanpassen.”, reageert çavaria-coördinator Yves Aerts

“Elk geval van holebifoob of transfoob geweld is er een te veel. We rekenen erop dat politie en justitie er alles aan doen om de daders van het incident in Gent te vatten. Onze gedachten zijn bij de slachtoffers.”

Aerts verwijst graag wie vragen heeft na dit verhaal door naar Lumi, de voormalige Holebifoon.

Beeld: Wikipedia

2 gedachten over “Homofoob geweld in Gent: “Natuurlijk mogen we onze zichtbare plek niet opgeven”

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: