LGBT-nieuws uit 2019 dat (niet) bleef hangen – wereld

2019 is bijna voorbij. Wat bleef er hangen qua nieuws dit jaar? Wat zijn we misschien vergeten? Zijn er misschien trends waar te nemen? Hier een overzicht van LGBT-nieuws buiten België

Trouwen

Taiwan opende als eerste Aziatisch land het huwelijk voor holebikoppels. De openlijke homofobie van Jair Bolsonaro zorgde voor een piek aan homohuwelijken in Brazilië

De politieke impasse zorgde ervoor dat vanaf 14 februari 2020 holebikoppels in Noord-Ierland zullen kunnen trouwen. 

Maar de Kaaimaneilanden, Ivoorkust en de Filipijnen verwierpen het homohuwelijk. 

Strafwet

Hoewel de algemene trend is om homoseks uit de strafwet te halen, gebeurt helaas het tegendeel ook. Gabon maakte in 2019 homoseks strafbaar. Oeganda wil (opnieuw) de doodstraf voorzien. Indonesië doet ook pogingen om homoseks geniepig te criminaliseren.  

Angola haalde homoseks uit de strafwet, een nieuws dat mainstream media niet haalde. 

In Botswana oordeelde het Hooggerechtshof dat homoseks niet strafbaar kan zijn, maar de regering gaat in beroep. Ook Bhutan gaat richting decriminalisatie.

Een vernieuwd Strafwetboek in Brunei voorzag de doodstraf, maar internationaal protest hield dit tegen. Brunei is schatrijk en heeft financiële belangen overal ter wereld. 

Sovjet-Unie 

Rémy Bonny

De Unie van Socialistische Sovjetrepublieken (USSR) viel uiteen in 1991, maar de invloed van Rusland is nog erg voelbaar in het Oostblok en voormalige sovjetrepublieken. De val van de Muur in Berlijn zorgde niet voor een blijvende glasnost voor holebi’s en transgenders. 

Belgisch onderzoeker Rémy Bonny deed uit de doeken hoe Polen en Hongarije Russische homofobe retoriek en strategieën overnemen. Over Polen gesproken: de zogeheten LGBT-vrije zones werden door de Europese Unie veroordeeld. 

Verder van ons bed jaagt de overheid in Turkmenistan op holebi’s en transgenders in de zorgsector. 

RIP

Met Jelena Grigorjeva in Rusland en Lyra McKee in Noord-Ierland verloor de LGBT-gemeenschap twee lesbische activisten. 

Regelmatig komen de berichten binnen van vermoorde transgenders, vooral transvrouwen. Ze blijven erg vatbaar voor dodelijk geweld. 

Op het (grote) scherm

Met ‘Pose‘, ‘Sex Edecation‘, ‘And Then We Danced‘, ‘The L Word: Generation Q‘, ‘Rocketman‘, ‘Matthias & Maxime‘, ‘The Politician‘, ‘Portrait de la jeune fille en feu‘ en vele andere producties gaat het de goede weg met LGBT-personages en verhaallijnen in fictie.

Een speciale melding voor ‘Special‘ over gay zijn en leven met een handicap en een bijzondere melding voor ‘Bonding‘ om kinks en fetisjes uit het donkere hoekje te halen.

Coming-outs

Coming-out is de enige zekere manier om te weten dat iemand niet-hetero en/of niet-cisgender is. Een lief van hetzelfde geslacht helpt als attribuut, maar niet elke holebi heeft een lief (die voorgesteld wilt worden). 

Met Daniel Howell en Phil Lester deden twee grote youtubers – durven we schrijven?: “eindelijk” – hun coming-out. 

Maar ook Dotan, Lil Nas X, Lilly Singh, Jaden Smith, Willow Smith en vele kwamen uit de kast, waarbij het nieuws verder reikt dan de vriendenkring, de familie en collega’s. 

Wat zal 2020 brengen?

Beeld boven: Wikipedia
Portret Rémy Bonny voor stuk Berlijnse Muur: Timothy Junes

%d bloggers liken dit: