Voornaamswijziging voor transgenders niet overal gratis / even goedkoop / even duur

Stad Poperinge in West-Vlaanderen verandert de procedure tot aanvraag van voornaamswijziging, meldt Het Laatste Nieuws. Dat heeft ook implicaties voor transgenders. Voornaamswijzigingen zijn ook niet overal gratis, zo blijkt. 

Op 1 januari 2018 trad de nieuwe Transgenderwet in werking, waarmee het wijzigen van de voornaam voor transgender personen makkelijker werd. Er zijn immers geen attesten meer nodig van een arts, psychiater of psycholoog. Het is ook niet langer een voorwaarde om genderaffirmerende hormonen te nemen. 

Op 1 augustus 2018 werd de procedure om van voornaam te veranderen volledig overgedragen aan de gemeentes. De aanvraag wordt voortaan ingediend bij de ambtenaar van de burgerlijke stand, en niet langer bij de dienst naamsverandering van FOD Justitie. Deze procedure nam voordien gemiddeld zes maanden in beslag, maar verloopt nu sneller. 

Sinds 1 augustus 2018 kunnen bovendien de procedures voornaamsverandering en geslachtsregistratiewijziging perfect op hetzelfde moment geformuleerd worden, meer bepaald om reden van praktische voordelen die de samenloop van de aanpassingen kan bieden, meer bepaald wat betreft de aanpassing van de registers en vernieuwing van documenten, maar niets verplicht een transgender persoon wettelijk de procedures tegelijk of na elkaar op te starten.

10%

De wet stelt dat de retributie voor transgenders maximaal 10% van het normale gemeentelijke tarief mag zijn.

Tarieven kunnen verschillen. Antwerpen en Kortrijk onder anderen, houden het gratis. Maar dat is dus niet overal het geval en geen wettelijke verplichting. 

Informeer je steeds bij je gemeentelijke overheid.

Beeld: Timothy Junes
Bron: Het Laatste Nieuws, Holebi.info, Transgender Infopunt, eigen verslaggeving

%d bloggers liken dit: