Betoging in Gent tegen holebifoob en transfoob geweld

Op zaterdag 4 januari om 17 uur is er op de Kouter in Gent een betoging tegen holebifobie en transfobie.

“We roepen alle Gentenaars op een solidaire stem te laten horen met alle slachtoffers van geweld en discriminatie. Er zal ruimte zijn voor getuigenissen en sprekers. Nodig vrienden uit om deel te nemen aan deze actie”, aldus ROSA.

ROSA is “een campagne die strijdt tegen seksisme, besparingen en het systeem dat aan de basis ervan ligt: het kapitalisme”.

ROSA organiseert de betoging naar aanleiding van de aanval op Nick en Bruce rond Kerstmis 2019. 

Niet tolereren

“Verbaal en fysiek geweld maken al te vaak deel uit van het leven van veel LGBTQI+-personen. We mogen voorvallen van LGBTQI+foob geweld niet tolereren.

Poltitiek

“LGBTQI+fobie is niet eigen aan de mens, of een bepaalde culturele groep. Het is diepgeworteld in onze samenleving. Gewone mensen tegen elkaar opzetten is een veelgebruikte tactiek van de rechtse en conservatieve heersende klasse. Een N-VA-verkozene weigerde zich te distantiëren van de LGBT-vrije zones die hun Poolse fractiegenoten in het Europees Parlement, Recht en Rechtvaardigheid, proberen invoeren.”

Theo Francken plaatste in 2018 nog een Facebook-post waarin zich opwond over ‘mannen die zich schminken, hun wenkbrauwen epileren of een sacoche dragen’. Hij stelde zich de vraag of de wereld aan het doordraaien was. Zo stellen ze LGBTQI+ personen voor als ‘abnormaal’ en minderwaardig, en rechtvaardigen ze discriminatie op de arbeidsmarkt, op de woningmarkt en in het dagelijks leven. Sommigen interpreteren dit soort boodschappen als een vrijgeleide tot geweld. Structurele oplossingen zijn nodig.”

Zelfdodingcijfers

Onderzoek aan de Universiteit Gent uit 2016 toont aan dat ongeveer een kwart van de holebi’s al een zelfmoordpoging deed. 

“Om dit probleem aan te pakken zijn concrete en structurele maatregelen nodig. Massale investeringen in onderwijs voor degelijke seksuele opvoeding, geld voor opvangcentra voor LGBTQI+personen en iedereen die daar nood aan heeft, sociale diensten voor LGBTQI+ personen en hun omgeving, genoeg degelijke sociale huisvesting om discriminatie op de woningmarkt tegen te gaan… Het zijn enkele van de structurele maatregelen die zouden kunnen worden genomen, ook op lokaal niveau.”

Praktische informatie.

Beeld: Wikipedia

Een gedachte over “Betoging in Gent tegen holebifoob en transfoob geweld

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: