VIDEO | Het Roze Huis anno 2020: “Niet meer een holebi en trans*-vereniging, maar een vereniging die werkt rond seksuele en genderdiversiteit”

Het Roze Huis – çavaria Antwerpen hield traditiegetrouw een nieuwjaarsreceptie op de eerste zaterdag na Nieuwjaar. Een avond met concert en party, maar ook met een nieuwjaarstoespraak.

Het Roze Huis sprak af in De Roma, omdat er nog gewerkt wordt aan de brug van de Draakplaats. Eén toespraak maar tijdens de receptie. Voorzitster Marcia Poelman wenste iedereen een fijn 2020 en dankte de vrijwilligers over de jaren heen. De vereniging bestaat immers 25 jaar en het huis zelf huisvest al twintig jaar de vereniging.

Bubbel van eigen overtuiging

Vrijwilligerswerk is niet alleen goed voor de ander, maar ook voor jezelf, vertelde Marcia Poelman. “Door vrijwilligerswerk kan je sterker in het leven staan en je kan mensen leren kennen van buiten je overtuiging. Het is mij alleszins al geregeld overkomen. Niet altijd even plezant maar op lange termijn wel een meerwaarde.”

“In een samenleving waar de tegenstelling heel vaak gezocht wordt, op de spits gedreven en soms ook uitgebuit wordt, moet Het Roze Huis een plek zijn waar verschil er mag zijn, waar de wereld niet binair, maar fluïde is.”

“Een plek waar met deze verschillen – niet alleen op het vlag van seksuele en genderdiversiteit – constructief aan de slag wordt gegaan.”

Symboliek

Poelman riep op om verder te kijken dan de symboliek van een regenboogzebrapad, regenboogvuurwerk, de juiste voornaamwoorden of de m/v-bordjes bij toiletten. “Gesprekken (met de overheden) gaan vaak over identiteit en je daarin gerespecteerd voelen, of minstens veilig.”

“Maar ze gaan evenzeer over vrijheden die niet moeten wijken over gekwetste gevoelens.”

“Voor Het Roze Huis zijn openheid, respect en betrokkenheid geen holle woorden, maar de kernwaarden volgens dewelke we in deze superdiverse samenleving staan als vereniging.”

Seksuele en genderdiversiteit

Het Roze Huis gaat de nieuwe missie en visie in de praktijk vertalen. “We zien onszelf niet meer als een holebi en trans*-vereniging, maar als een vereniging die werkt rond seksuele en genderdiversiteit.”

Dat betekent dat een heteroseksuele cisgender vrouw ook bij HRH terecht moet kunnen. “Theo Francken die worstelt met manbags en eyeliner, die kan gerust naar ons onthaalteam komen.

Buddy’s

Het Roze Huis start een buddy-werking op, die de stap naar een eerste activiteit moet vergemakkelijken. 

Ook beseft HRH dat het veel (kansen)groepen nog onvoldoende bereikt en hun belangen behartigt.

Centen

Poelman verwees naar het verlies van 10.000 euro aan subsidies van het departement Cultuur van Stad Antwerpen. Gelijke Kansen steunt HRH nog wel.

“Als je wat Het Roze Huis belangrijk vindt, steun dat dan actief”, riep Poelman op. Financieel, of door vrijwillige inzet. 

Beeld: Timothy Junes

3 gedachten over “VIDEO | Het Roze Huis anno 2020: “Niet meer een holebi en trans*-vereniging, maar een vereniging die werkt rond seksuele en genderdiversiteit”

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: