N-VA weerlegt verwijten van holebifobie en transfobie geuit tijdens Gentse betoging tegen LGBT-foob geweld

N-VA-fractieleidster in de Gentse gemeenteraad Anneleen Van Bossuyt betreurt de verwijten tegen de partij die te horen waren op de betoging in Gent tegen holebifoob en transfoob geweld.

Van Bossuyt vindt dit jammer, zegt ze in Het Laatste Nieuws. “Want vanzelfsprekend tolereren wij geweld tegen holebi’s of transgenders niet. Onze europarlementairen hebben de recente resolutie tegen die zogenaamde ‘gay free zones’ – waarvan zaterdag ook sprake was – voluit gesteund”, zegt de fractieleidster in HLN.

Ze verwijst ook naar Vlaams Parlementslid Piet De Bruyn (N-VA) die zich onder meer inzet voor intersekse mensen en de homofobe crisis in Tsjetsjenië van dichtbij opvolgt. 

Politieke manifestatie

De betoging was georganiseerd door ROSA en duidelijk politiek. De aankondiging van de betoging was hierover onduidelijk.

“LGBTQI+fobie is niet eigen aan de mens, of een bepaalde culturele groep. Het is diepgeworteld in onze samenleving. Gewone mensen tegen elkaar opzetten is een veelgebruikte tactiek van de rechtse en conservatieve heersende klasse. Een N-VA-verkozene weigerde zich te distantiëren van de LGBT-vrije zones die hun Poolse fractiegenoten in het Europees Parlement, Recht en Rechtvaardigheid, proberen invoeren.”

Theo Francken plaatste in 2018 nog een Facebook-post waarin zich opwond over ‘mannen die zich schminken, hun wenkbrauwen epileren of een sacoche dragen’. Hij stelde zich de vraag of de wereld aan het doordraaien was. Zo stellen ze LGBTQI+ personen voor als ‘abnormaal’ en minderwaardig, en rechtvaardigen ze discriminatie op de arbeidsmarkt, op de woningmarkt en in het dagelijks leven. Sommigen interpreteren dit soort boodschappen als een vrijgeleide tot geweld. Structurele oplossingen zijn nodig.”

Beeld: Improperstyle, Pixabay
Bron: Het Laatste Nieuws, eigen verslaggeving

%d bloggers liken dit: