‘Ware Liefde’: vrolijke kijk op de lijdensweg die relaties soms zijn

Waar het theaterstuk ‘Ware Liefde‘ over gaat, laat zich raden. Iedere relatie krijgt er vroeg of laat mee te maken: jaloezie, twijfels, spoken uit het verleden… In dit geval staat een jong vrouwenkoppel centraal. Maar vergis je niet, Theater VREAK brengt met deze opvoering vooral vreugde op de planken.

Suzan (Kylie Janssens) en Nikki (Elin Dahlgren) wonen al ruim een jaar samen. Wanneer Kris (Marian van Vliet) en Maggie (Céline Rosseel) op bezoek komen, komt de relatie van het jonge koppel danig onder druk te staan.

Kris is immers de ex-geliefde van Nikki. Ze weet niet van loslaten. Maggie is een notoire vrouwenverslindster voor wie seks een springplank is waar geen roest op komt, ongeacht de schade die ze aanricht met al haar veroveringen. Wanneer Kris en Maggie zich allebei als iemand anders voordoen, gaan de poppen compleet aan het dansen.

Ware Liefde

Tussen al deze ophef komt de heteroseksuele buurvrouw Karolien (Karien Van Remoortel) ook nog eens te pas en te onpas binnenvallen bij het jonge koppel. Vooral dan om beklag te doen over haar man. Ze idealiseert vrouwenrelaties, maar in praktijk blijken die net zo complex als heteroseksuele relaties …

True Love‘ is het originele werk waaruit ‘Ware Liefde’ voortsproot. Het werd geschreven door Jeniffer Rogers, een toneelschrijfster die gefascineerd is door relaties. Haar toneelstukken zijn grappig, licht venijnig en wat absurdistisch, maar altijd liefdevol voor haar personages. Aan die formule blijft regisseuse Lieve Gebruers trouw. Ze moest een wel heel ‘Hollandse’ vertaling omzetten om die toegankelijk te maken voor een Belgisch publiek. Daarin slaagt ze wonderwel.

Ware Liefde

Ongeacht sommige typische situaties die worden toegeschreven aan lesbische koppels, verschilt ware liefde misschien niet zo sterk bij heterokoppels. Die gemeenschappelijke kern wou Gebruers verkennen. Het levert een stevige dynamiek tussen de personages op.

In het begin is het even binnenkomen in een relatie waarvan je pas later meer komt te weten en soms vraag je je af hoe de personages telkens plotsklaps het appartement van Suzan en Nikki komen binnengewandeld, maar het doet geen afbreuk aan de grappige spiegels die dit stuk de toeschouwers voorhoudt. Aan de reacties was alleszins te merken dat het publiek een stuk van zichzelf in het stuk terugvond.

Ware Liefde

‘Ware Liefde’ wordt gespeeld door enkele beginnende actrices en enkele doorwinterde theatervrouwen. Elk van hen deelt het plezier van het spelen. Dat merk je aan alles en die speelvreugde neemt je als kijker helemaal mee. We zullen niet zeggen dat de zenuwen af en toe strak gespannen stonden tijdens de première en dat niemand even over haar woorden struikelde. Dat hoort erbij. Maar de kurk is ontpopt, de damp is gaan liggen en deze voorstelling kan de komende dagen alleen nog meer gaan bruisen.

De voorstelling loopt nog tot 26 januari. Tickets voor de volgende voorstellingen kan je reserveren via de website van het Fakkelteater.

Beeld: Dennis De Roover

%d bloggers liken dit: