Litouwen veroordeeld voor schending mensenrechten omdat het online homofobe haat niet aanpakt

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg heeft Litouwen veroordeeld voor het niet onderzoeken van haatspraak met homofoob en transfoob karakter op het internet. Dat is discriminatie op grond van seksuele geaardheid, oordeelt het Hof.

Het EHRM oordeelt of lidstaten van de Raad van Europa zich wel houden aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

De zaak begon toen eisers Beizeras en Levickas een foto op Facebook plaatsten waarop ze elkaar innig kunnen. Daar kwamen veel haatreacties op. Het koppel trok hiermee naar politie en justitie in Litouwen, maar dezen wezen de klacht af.

Unaniem

Het EHRM oordeelde unaniem dat artikels 14, 8 en 13 van het EVRM zijn geschonden. 

Artikel 14 verbiedt discriminatie, artikel 8 beschermt privacy en gezinsleven en artikel 13 garandeert een efficiënt remedie op onrecht. 

In de kou

Het Hof oordeelde dat de homofobe haatreacties niet willen onderzoeken discriminatie is. Het EHRM aanvaardde argumenten van burgerlijke partijen die aantoonden dat de Litouwse autoriteiten wel vaker holebi’s en transgenders in de kou laten. 

Out

De rechters bevestigden het recht op het openlijk identificeren als homo, lesbisch, bi of lid van een andere seksuele minderheid; in een context waarbij holebikoppels steeds meer als (h)echt gezin worden gezien.

Verplichting

“Het arrest van vandaag toont aan dat overheden verplicht zijn om holebifobe en transfobe haatspraak moeten bestrijden”, zegt Arpi Avetisyan, hoofdjurist bij ILGA-Europe

De Europese koepel van LGBT-organisaties in Europa bestrijdt de groeiende holebifobie en transfobie, vooral in Oost-Europa

Litouwen

Tomas Vytautas Raskevičius, gemeenteraadslid in Vilnius, hoopt dat dit arrest de start is van een belangrijke conversatie met politie en justitie in Litouwen. 

Vladimir Simonko van de Lietuvos Gėjų Lyga (LGL) is bijzonder tevreden met het arrest. Hij was geschrokken door de argumentatie van Litouwen, waarbij het belang van het middenveld in zulke strijd in vraag werd gesteld. 

Beeld: Wikipedia
Bron: ILGA-Europe

%d bloggers liken dit: