Rijbewijzen van transgenders in Nederland soms ongeldig

Rijbewijzen van transgender bestuurders in Nederland kunnen na de geslachtswijziging op officiële documenten, ongeldig zijn. Transgender Netwerk Nederland-voorzitter Brand Berghouwer merkte het bij toeval op. 

“Bij toeval kwam onze voorzitter er onlangs achter dat zijn rijbewijs dat hij na zijn juridische geslachtswijziging had aangevraagd, ongeldig was”, klinkt het bij TNN.

“Hij had er nooit bericht over ontvangen. Bij rondvraag bleken meer trans* mensen onwetend met een ongeldig rijbewijs te rijden. 

TNN is met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en het ministerie van Binnenlandse Zaken in gesprek over deze administratieve fout.

“Aangezien het om een administratiefout gaat, hopen we dat die met een snelle zoekactie ook snel opgelost wordt, zodat de mensen die erdoor getroffen zijn niet individueel in actie hoeven te komen. Helaas lijken privacyregels zo’n oplossing op dit moment nog niet toe te staan.”

Informeren

“In de tussentijd raden we dus aan dat, als je een nieuw rijbewijs aanvraagt na een wijziging van je geslachtsvermelding, je informeert of de wijziging in het rijbewijzenregister inderdaad gedaan is. Twijfel je of je rijbewijs geldig is? Vraag dit dan na bij de RDW.”

“Wij dringen bij de RDW en Binnenlandse Zaken aan op een oplossing waardoor de administratiefout wordt hersteld en er geen mensen meer onwetend een ongeldig rijbewijs in hun bezit hebben.”

Beeld: Wikipedia
Bron: Transgender Netwerk Nederland

Een gedachte over “Rijbewijzen van transgenders in Nederland soms ongeldig

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: