Woordvoerder Wel Jong Niet Hetero heet voortaan Uwi

Een van de woordvoerders van Wel Jong Niet Hetero (WJNH) heet voortaan Uwi Van Hauwermeiren. Uwi is genderneutraler dan de vorige voornaam. Uwi is dan ook non-binair.

“Wie ben ik, wat wil ik, hoe word ik de beste versie van mezelf? Het antwoord is steeds weer: door voor mezelf te kiezen. Dus besloot ik dat mijn vorige naam niet langer representeerde wie ik was: non-binair. Uwi is dat wel. Maar die naam is ook zoveel meer”, schrijft de woordvoerder van WJNH op hun persoonlijke blog.

Uwi is ook de oorspronkelijke voornaam van Van Hauwermeiren, die geboren werd in Rwanda en op tweejarige leeftijd is geadopteerd. 

“Het is een naam die ik steeds ben blijven koesteren, ook al sprak ik dat nooit echt uit. Het is de naam die ik mijn eerstgeboren kind wou geven, ongeacht het geslacht. Het is de naam die ik hier en daar (online) gebruikte als alter ego. Het is de naam die steeds terugkwam toen ik besloot mijn vorige naam te willen veranderen.”

Nomen est omen

Uwi twijfelde lang over een nieuwe naam. “De vele lijstjes met genderneutrale namen spraken me niet echt aan, dus besloot ik het allemaal te laten rusten tot onze Belgische wetgeving het mogelijk zou maken om een X op het paspoort te zetten. Maar het stoorde me steeds meer dat mijn naam exclusief vrouwelijk was. Dat mijn naam me steeds linkte aan een mevrouw zijn.”

“En plots wist ik het: Uwi. De naam die ik al mijn hele leven met me meedraag. Ik vertelde er mijn dichtste vrienden over, ik sprak het uit wanneer ik naar mijn spiegelbeeld keek en rond Kerstmis was ik het zeker: na Nieuwjaar zou ik er werk van maken. En zo geschiedde.”

Praktisch

Op sociale media en in real life is de voornaamswijziging al een feit, maar de administratie moet nog volgen. “In het moederschip zocht ik de halve zolder af naar mijn geboorteakte en voor de rest is het nu wachten tot er groen licht komt en ik mijn indentiteitskaart kan laten aanpassen. Er staat dan nog geen X, maar wel alvast een genderneutrale naam.”

Voor en na

“Mijn verleden en de herinneringen die mijn vrienden en familie aan me hebben, dragen natuurlijk mijn vorige naam. Het is mijn wens dat iedereen vanaf nu hun best doet om mijn nieuwe naam te gebruiken, ook al praat je over mijn oude zelf. Dat is mijn persoonlijke keuze, iedere persoon die een naamswijziging doet moet dit voor zichzelf uitmaken. Je doet er dus goed aan om het gewoon even te checken bij die persoon.”

Beeld boven: Wikipedia
Beeld in de tekst: Temps Pour Nous

%d bloggers liken dit: